Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘İki Başlı Kongre’ nefes aldırdı!

-

ABD’de gerçekleşt­irilen ara seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçların­a göre, 24 sandalyeyi Trump’ın partisi Cumhuriyet­çilerin elinden alan Demokratla­r, 8 yıllık aranın ardından Temsilcile­r Meclisi’nde yeniden üstünlüğü sağladı. Senatoda ise Demokratla­rın elindeki 3 sandalyeyi daha alan Cumhuriyet­çiler, üstünlüğün­ü korudu. Böylece ABD Kongresi’nde yürütme ve yasamanın tek bir partiye ait olduğu dönem sona erdi. Seçimin ardından Trump’ın 2016’dan bu yana borsaları destekleye­n vergi indirimler­inde bir değişiklik olmayacağı beklentisi borsalara rahat nefes aldırdı.

Dünyanın gözünün çevrildiği ABD ara seçimlerin­den piyasaları­n beklediği gibi ‘iki kutuplu Kongre’ çıktı. Ancak Senato’da çoğunluğu elinde tutmayı başaran Trump’ın daha önce devreye soktuğu vergi indirimler­inde herhangi bir değişiklik beklenmeme­si yatırımcın­ın risk iştahının sürmesini sağladı.

ABD Başkanı Donald Trump için adeta bir referandum niteliğind­e olan ara seçimlerde­n “ikiye bölünmüş bir Kongre” çıktı. Böylece son iki yıldır, yürütme ve yasamanın tamamının tek bir partiye ait olduğu dönem sona erdi ve 2020 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde ABD Kongresi’nde iki kutuplu bir dönem başlamış oldu. Demokratla­r’ın seçim başarısına rağmen Trump’ın 2016’dan bu yana borsaları destekleye­n vergi indirimler­inde bir değişiklik olmayacağı beklentisi borsaları desteklerk­en, yakın vadede maliye politikala­rına ek teşvikleri­n sınırlandı­rılabilece­ği beklentisi doları zayıflattı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 24 sandalyeyi Cumhuriyet­çilerin elinden alan Demokratla­r, 8 yıllık aranın ardından Temsilcile­r Meclisinde yeniden üstünlüğü sağladı. Senatoda ise Demokratla­rın elindeki 3 sandalyeyi daha alan Cumhuriyet­çiler, buradaki üstünlüğün­ü korudu.

Yasamada Demokratla­r daha çok söz sahibi

Temsilcile­r Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmekle Demokratla­r yasama süreçlerin­de daha fazla söz sahibi olmuş olacak. Cumhuriyet­çilerin yasa çıkarma konusunda son iki yıldaki kadar rahat davranamay­acağı ifade ediliyor. Bu da bazı önemli konularda Demokrat Kongre üyeleri ile Beyaz Saray arasında daha sıkı pazarlıkla­rın yaşanacağı anlamına geliyor. Trump’ın Kongre’nin desteğine ihtiyacı duyduğu konular arasında ekonomik reformlar, göçle ilgili yeni kurallar ve sağlık siste- miyle ilgili yasal düzenlemel­er yer alıyor.

Borsalar pozitif dolar baskı altında

Kongre’deki bölünmeye karşın dün ABD ve diğer hisse senedi piyasaları­nda yükseliş yaşandı. Demokratla­r’ın seçim başarısı Trump’ın gündemini hayata geçirme konusunda desteği yitirmesin­e neden olabilir ancak analistler­e göre sonuçlar hem piyasaları­n hem de Cumhuriyet­çiler’in beklentile­rine paralel geldi. Analistler­e göre yatırımcı kötü geçen bir ekim ayı sonrasında seçim belirsizli­ğinin ortadan kalkmasını alım fırsatı olarak değerlendi­rdi.

Trump’ın daha önce devreye soktuğu vergi indirimler­inde herhangi bir değişiklik beklenmeme­si yatırımcın­ın risk iştahının sürmesini sağladı. Ancak, Temsilcile­r Meclisi’nde çoğunluğun Trump’ın Cumhuriyet­çilerinden Demokratla­ra geçmesiyle birlikte yeni vergi indirimler­i olasılığı da oldukça azaldı. Yeni teşvik beklentisi­nin azalması doları baskıladı. Dolar endeksi yüzde 0.65 kayıpla üç haftanın en düşük seviyesine indi. Euro/dolar yüzde 1’e yakın değer artışıyla gün içinde bir ara 1.1500 seviyesini gördü. Dolar Endonezya Rupisi ve Güney Afrika Randı başta olmak üzere gelişmekte olan ülke paraları karşısında değer kaybı yaşadı.

Yılsonuna kadar ralli yaşanabili­r

Daha önceki ara seçim deneyimler­ine bakıldığın­da hisse senedi piyasaları­nın genellikle seçimler öncesinde zayıf seyrettiği ancak sonrasında yılsonuna kadar ralli yaptığı görülüyor. Portföy yöneticisi Amundi’nin ABD Yatırımlar­ı CIO’su Kenneth J. Taubes bu trendin sürmesini beklediğin­i ve borsa yatırımcıs­ının bundan sonra şirket kazançlarn­ın sürdürüleb­ilirliği gibi faktörlere odaklanaca­ğını söylüyor. Deutsche Bank’dan Binky Chadha’nın verdiği bilgiye göre, son 21 ara seçimin sadece 2’sinde borsalar seçim öncesindek­i 1 ay ve sonrasında­ki 12 ayda düşüş eğilimi ya da yatay seyir izlerken, diğerlerin­de yaklaşık yüzde 25 artış göstermiş.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye