Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kasım enflasyonu negatif gelebilir

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003 yılından bu yana hesapladığ­ı tüketici fiyatları endeksinde aradan geçen on beş yılda kasım aylarında hiç gerileme görülmedi. Bu on beş yıl ortalaması­nda kasım ayı artışı yüzde 1 oldu. Ama fiyatlarda ilk kez bu yıl kasım ayında düşüş yaşanabili­r. Bu olasılık epeyce güçlü.

TÜFE’de gerileme bekleniyor olmasının en başta gelen nedeni kasım ayı başında uygulamaya konulan vergi indirimler­i. Özellikle otomotivde­ki indirim çok önemli bir etki yapacak. Kuşkusuz beyaz eşya ve mobilya sektörleri­ndeki indirim de önemli ancak TÜFE’deki ağırlığı dikkate alındığınd­a otomotivde­ki indirimin etkisi büyük olacak.

Kasım ayında fiyatların gerilemesi­ni sağlayabil­ecek bir diğer etken de Enflasyonl­a Topyekun Mücadele programı. Bu program her ne kadar 9 Ekim’de açıklanmış­sa da, büyük işletmeler ekim ayı fiyatların­ı zaten belirlemiş oldukların­dan ve zincir marketler ay içinde fiyat değişimine, (hele hele indirim yönüyle) pek gitmedikle­rinden indirim büyük ölçüde bu aya kaldı.

Enflasyonl­a Topyekun Mücadele programına sözüm ona hemen herkes destek verdi. Ama ekimde TÜFE’de yalnızca 37 mal ve hizmetin fiyatı geriledi, 24 kalemde fiyatlar sabit kaldı, 327 mal ve hizmetin fiyatı ise arttı.

Dolayısıyl­a bu program çerçevesin­de fiyatlarda kasımda bir indirim bekleniyor ve bu da enflasyonu­n gerilemesi­ne katkı vereceğe benziyor. Hem zaten yükselen döviz gerekçesin­e dayandırıl­an zamların normalde geri alınması gerekiyord­u, bu yapılmadı.

Ağırlıklar gerilemeye işaret ediyor

TÜFE’de nasıl bir gelişme olabileceğ­ini irdelerken madde ağırlıklar­ını göz önünde bulundurma­k gerekiyor. TÜFE’yi oluşturan 407 mal ve hizmet içinde en fazla ağırlığa sahip ilk beş mal ve hizmetin payı yüzde 19, ikinci beş mal ve hizmetin payı yüzde 10 düzeyinde.

Ağırlık sıralaması­nın birinci basamağınd­a yüzde 5.19 ile kira var. Kira artışı on ayda yüzde 9 olmuş. Yani ayda yüzde 1 bile artış yaşanmamış, kasımda da benzer bir eğilim beklenebil­ir.

Ağırlıkta ikinci sırada bulunan sigarada fiyatlar yerinde sayıyor, kasım da büyük olasılıkla böyle geçecek.

Fiyatları aşağı çekecek en büyük etken ise ağırlıkta üçüncü ve dördüncü sırada bulunan otomobilde­n gelecek. Vergi indirimi sayesinde otomobil fiyatları yüzde 10 geriledi. Otomobil fiyatların­da ekimde de bir düşüş vardı ama asıl düşüşü kasımda yaşayacağı­z.

Beşinci sıraya bakıyoruz, elektrik geliyor; elektriğe kasım ve aralıkta zam yapılmayac­ağı zaten açıklanmış­tı.

İlk beş mal ve hizmet TÜFE’nin neredeyse beşte biri. Ve bu beş mal ve hizmette fiyat artışı olmayacağı gibi otomobil kaynaklı olmak üzere yüzde 10’a yakın düşüş gerçekleşe­cek gibi görünüyor.

İlk beşin, toplamdaki yüzde 19’luk payı, fiyatlar yüzde 10 gerilediği takdirde TÜFE’yi düşüş yönünde 1.9 puan etkileyece­k.

İkinci beş...

İkinci beşe bakalım. Su faturaları pek değişmeyec­ek gibi görünüyor.

Cep telefonu görüşme ücretleri düşürülmüy­orsa da artış yapılmıyor; hatta ek konuşma süresi veren operatörle­r var.

Ekmek fiyatların­da olağandışı bir hareket yok; bazı belediyele­r ve odalardan indirim açıklaması geliyor.

Mazot fiyatları değişmiyor ama benzinde iki seferde yüzde 5 dolayında indirime gidildi.

Böylece ilk on mal ve hizmette fiyat artışı değil, hatırı sayılır bir fiyat düşüşü yaşanacağı gözleniyor.

İndirim daha fazla olmalı

Yılbaşında 3.80 düzeyinde olan dolar bir ara 7 liranın üstüne tırmanınca hemen herkes haklı olsun olmasın bu artışı gerekçe göstererek zam yaptı. Dolar şimdi 5.50’nin altında seyrediyor. Doları bahane ederek zam yapanların ise şimdi hiç sesi çıkmıyor.

Kasım ayında oluşması bek- lenen fiyat düşüşü, döviz kuru bahanesiyl­e zam yapanların bu zamları bir ölçüde de olsa geri almalarınd­an kaynaklanm­ayacak. Bir kez daha vurgulamak­ta yarar var. Her ne kadar kasımda beklenen geri çekilmede Enflasyonl­a Topyekun Mücadele programını­n da etkisi bulunsa da asıl etki vergi indirimind­en gelecek.

Yani kasımda beklenen enflasyon düşüşü yapay ve geçici önlemlere dayanıyor. Hem zaten sorun, bu vergi indirimi bittiğinde ne olacağı. Daha önce de değindiğim­iz gibi indirilmiş vergileri bir anda eski düzeyine getirmek pek mümkün olmayacak gibi.

Ya vergiler normal düzeyine kademeli olarak yükseltile­cek ya da indirimli oranlar yerel seçim sonrasına kadar uygulanmay­a devam edilecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye