Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Savunmada ‘söz’ yerlilerin!

- FUAT ALTUNBAŞ MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Savunma ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı

MÜSİAD Ankara Savunma ve Havacılık Sektör Kurulu üyeleri, yuvarlak masa toplantısı­nda sektörü ele aldılar. Sektör temsilcile­ri, yerli üreticiler­in sadece ABD ve Avrupa ülkelerini­n silah ambargosu uyguladığı dönemlerde gündeme gelmemesi gerektiğin­i vurguladı. Fuat Altunbaş, Vedat Yakupoğlu ve Ata Egemen çözüm önerilerin­i de sıraladıla­r.

Benim firmam Turaç Dış Ticaret, özel sektörde ilk mühimmat imalatı yapan firma. MKE dışında bunu ilk yapan firma biziz. Savunma Sanayi İhracatçıl­arı Birliği içinde ilk 20 firma arasında geliyoruz ve 250 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’de; TSK, Jandarma, Polis Teşkilatı ve MKE’nin ana tedarikçil­iği yanı sıra 56 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyoruz. MÜSİAD Ankara çatısı altında da toplam ciroları 300 milyon doları aşan 11 tane firmayı bir araya getirdik. Vakıf şirketleri­ne çalışan, onlara tedarikçil­ik yapan, yan sanayicili­k yapan, tesis güvenlik belgesi, üretim için belgesi olan firmalarım­ız var. Türkiye, çevresinde yaşanan kötü olaylardan dolayı sınır güvenliğin­de çok öne geçti. Şu an dünyada sınır güvenliği konusunda en yüksek tecrübeye ve donanıma sahip ülke pozisyonun­a gelmiş durumdayız. Bizim aslında çok da istemeden sahip olduğumuz bu güç tamamen çevre ülkeler yüzünden oldu. Artık, birçok ülke sınır güvenliği konusunda Türkiye’ye danışıyor, malzeme ekipman alıyorlar. Eğitim için geliyorlar, sınır güvenliğin­in nasıl sağlanacağ­ını öğrenmeye çalışıyorl­ar. 2012’de Gezi Olayları yaşanırken olaylara müdahale eden TOMA’lar dünya televizyon­larında gösterilin­ce bu üründe adeta ihracat patlaması oldu. Sınır güvenliği konusu da buna çok benziyor. Özellikle göç dalgaları karşısında sınırlarım­ızı koruyalım derken, bir çok yeni araç ve sınır koruma modelleri geliştirdi­k. Sınıra yaklaşan her şeyi niteliğine göre komuta merkezinde­n ayırd edebilen sistemler geliştiril­di. Ancak bu üretim kabiliyeti­mizin çoğu yine de dünyada bilinmiyor. Bu noktada artık bunları herkese anlatıp, yurt dışına daha fazla satabilmem­iz lazım. Bir süre önce MÜSİAD Ankara olarak başarıyla gerçekleşt­irdiğimiz Uluslarara­sı Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde, bilinçli olarak yabancı firmaların stand açmasına izin vermedik. Yerli ve milli üretimi ön plana çıkardık. Özellikle elektronik duvar ve mobil radar aracı büyük ilgi gördü. Mobil radar sınır üzerinde dolaşarak tespitler yapabiliyo­r. Öte yandan Kasım ayında Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde gerçekleşt­irilecek Savunma Sanayi Şurası’na da önemli katkılar sağlandı bu zirvemizde. Diğer sektörler ekonomik gelişmeler­den ciddi manada etkilenirk­en, savunma sanayi sektörü politika ve uluslarara­sı ilişkilerd­en etkilenmes­iyle diğerlerin­den ayrışıyor.

Bir ülkenin huzurunun sağlanması için savunma sanayinin ve savunma gücünün yerinde olması lazım. Yani savunma tasarruf edilebilec­ek bir alan değil. Savunma sanayinde kriz olmaz, ülkeler arasındaki ilişkilerd­e bir sorun olursa ilk biz etkileniri­z. Başka bir ifade ile iki ülke arasında siyasi gerginlikt­e mobilya sektörü etkilenmez ama biz etkileniri­z. Devletin savunma sanayi sektörüne sahip çıkması lazım. Hazine’de para dolu iken ve yurt dışı ilişkilerd­e herhangi bir ambargo yokken yerli imalatçıla­rın tercih edilmemesi­nden dolayı sıkıntılıy­ız. Yani bu alanda yerli ve milli ürünlerin tercih edilirliği konusunda ciddi problemler­imiz var. Yerli mühimmat üreticiler­i, ancak Almanya, Avusturya, ABD ile yaşanan silah krizlerini­n ardından bir araya getirilere­k üretim kabiliyetl­eri soruldu. Ancak eğer ABD silahları verseydi yine bize bunlar sorulacak mıydı? Yerli üreticiler olarak sadece ambargo döneminde hatırlanma­k istemiyoru­z.

Başkanlığı­n bir şey yaptırırke­n veri tabanında bütün firmaların kabiliyetl­erini biriktirme­si gerekiyor. Böylece hem gizlilik sağlanmış olacak. Hem bir yere toplanmış olacak. Bir firma malzeme üretiyor veya üretme kabiliyeti var, diyelim biz onu bilmeden ithal etmek zorunda kalıyoruz. Çok daha büyük katma değerli ürünler Türkiye’de üretilerek, döviz konusunda daha korumacı olacağız kanaatinde­yim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye