Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Büyük verinin hakimi Çinli şirketler olacak

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem. eryar@dunya.com

Büyük veri gurusu olarak değerlendi­rilen Bernard Marr, büyük verinin iş dünyası için gerçek değer yaratma ve rekabet gücü artırma potansiyel­ine sahip olduğunu ifade ediyor. Marr’a göre AliBaba, Baidu ve Tencent gibi Çinli teknoloji şirketleri büyük verinin hakimi olmak üzere.

Bernard Marr, Linkedin’e göre dünyanın en iyi beş “iş influencer”ından biri. İş performans­ı, dijital dönüşüm ve iş dünyasında verinin akıllı kullanımı konusunda guru olarak değerlendi­rilen Marr; Data Strategy, Big Data in Practice gibi uluslarara­sı çok satanlar listesinde yer alan 15 kitabın yazarı.

Bernard Marr bu sene Media Mark’ın davetlisi olarak Brand Week İstanbul’un konuşmacıl­arı arasındayd­ı. Marr ile büyük veri ve büyük verinin hayatımızd­a yarattığı değişimi konuştuk. “Her zamandan çok veriye sahibiz. Dünya genelindek­i tüm verinin yüzde 90’ı son 18 ay için- de yaratıldı. Sahip olduğumuz verinin miktarı çok hızlı bir şekilde katlanarak artıyor. Ve işin en ilginç tarafı, üretilen verinin yüzde 0.5’inden daha azını kullanıyor­uz. Bu kadar az veri kullanımı bile şirketleri­n büyük kazanç sağlamasın­a yeterli olabiliyor” diyor Bernard Marr.

Bugün ne yaparsak yapalım, dijital bir iz yarattıyor­uz. Yani büyük veri günlük hayatımızı­n her alanında. Facebook, bi- zi kendimizde­n daha iyi tanıyor. Google, veriyi en akıllı şekilde analiz ediyor. Hatta analitik sistemleri­nin gelişmesi ile yakın gelecekte ‘kitle öngörüsü’ yapmak mümkün olacak.

Google, Facebook, Amazon, Microsoft gibi şirketler şu sıralar büyük verinin, yapay zekanın ‘hakimi’ gibi görünse de, Bernard Marr, Çinli şirketleri­n ABD’li şirketleri geride bırakmaya başladığın­ı söylüyor. Şu anda yazmakta olduğu kitabında bu değişimden bahsettiği­ni vurgulayan Marr, “AliBaba, Baidu ve Tencent gibi Çinli şirketler çok yakın bir zamanda büyük verinin hakimi olacaklar” diyor.

Büyük veri büyük değer yaratıyor

Verinin hayatımızd­a büyük bir değişim yarattığın­ı, tüm sektörleri dönüştürdü­ğünü, iş yapış şekillerin­i yeniden tanımladığ­ını söyleyen Marr, büyük verinin iş dünyası için gerçek değer yaratma ve rekabet gücü artırma potansiyel­ine sahip olduğunu ifade ediyor. Bu durumun sadece dev şirketler için geçerli olmadığına dikkat çeken Marr, küçük ve yerel şirketleri­n de, özellikle sosyal medya sayesinde aynı dönüşümü yaşayacakl­arını belirtiyor. “Hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin, her şirket teknoloji şirketine dönüşücek, aksi

taktirde rekabet edemeyecek, varlığını sürdüremey­ecek” diyen Marr’ın yorumları şöyle: “Şirketleri­n teknoloji, büyük veri ve yapay zekaya ihtiyaçlar­ı var. Fakat aynı zaman insan faktörünü de unutmamala­rı gerekiyor. Heyrşey otomatik olamaz, çünkü insan dokunuşuna ihtiyacımı­z var.”

Marr’ın dediği gibi tüm dünyada şirketler büyük veriyi en iyi şekilde nasıl kullanacak­larının yollarını arıyorlar. Bernard Marr’a göre iş dünyasının büyük veriden yararlanma­sının üç yolu var:

• Karar verme sürecini iyileştirm­ek: Büyük veri sayesinde şirketler pazar ve müşteri bilgisine daha akıllı bir şekilde ulaşıyorla­r. Müşterinin ne istediği, nasıl alışveriş yaptığı, ürün ve hizmetler hakkında ne düşündüğü gibi konularda daha fazla içerik sahibi oluyorlar. Bu sayede, ürün ve hizmet tasarımınd­an, satış ve pazarlamay­a kadar her alanda dahah iyi kararlar alabiliyor­lar.

• Operasyonl­arı iyileştirm­ek: Büyük veri sayesinde şirketler verimlilik sağlıyor ve operasyonl­arında iyileştirm­e yapıyor. Üretim performans­ından, teslimata, en iyi yeteneğe ulaşmaya kadar, büyük veri her iş alanında katkı sağlıyor. Şirket--

ler hem çalışan memnuniyet­ini hem de verimliliğ­i artırmak için çalışanlar­ının stresini, sağlığını, hareketler­ini sensörlerl­e izliyorlar. Operasyone­l performans­ın iyileştiri­lmeside IoT büyük bir rol üstleniyor. Bugün Iot’un büyük bir bölümünü akıllı araçlar değil, sensörler oluşturuyo­r. Ve bu sensörleri yoğurt kaplarında­n, köprülere kadar her yere yerleştirm­ek mümkün. Sensörler tarafından toplanan veriler ise buluta gönderiliy­or. Şirketler de bu sayede ürünlerin veya malzemeler­in nasıl kullanıldı­ğına dair somut veriye ulaşabiliy­orlar. Böylece, aksayan noktalar onarılıyor, gerekli değişimler yapılabili­yor.

• Veriyi paraya çevirmek: Şirketler veri sayesinde, sundukları ürünün büyük verisini oluşturuyo­rlar. Bu sayede verinin kendisini paraya çevirmiş oluyorlar. Örneğin; traktör satan bir şirket düşünün. Şirket ürettiği traktörler­e yerleştird­iği sensörler sayesinde, bu traktörler­i satın alan şirketleri­n araçlarını izlemesini sağlıyor. Bu sayede, araca yönelik yaşanan sorunlar, aksaklıkla­r takip ediliyor ve gerekli müdahalele­r yapılabili­yor. Bu uygulama, tarımdan lojistiğe her sektör için geçerli olabiliyor.

 ??  ?? Bernard Marr A. Yenal Gökyıldırı­m
Bernard Marr A. Yenal Gökyıldırı­m
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye