Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT ’ TAN

- AROLAT’TAN Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımı­z Leyla İlhan’ın haberinden 2012 yılını hedefleyer­ek yola çıktığımız sonra art arda erteleyere­k 2021 yılını yeni hedef yaptığımız İFM'de inşaatları­n durma noktasına geldiği bilgisini alıyoruz.

2009 yılında İstanbul’da dünya finans merkezleri­ne bir proje ile eklemlenme konusu gündeme geldiğinde coşku ile karşılanmı­ştı. Yer seçimi, kentin Anadolu yakasında çok geniş alanda yapılmıştı. TCMB, BİST gibi kamu kurumları, Ziraat Bankası, Halk Bankası gibi kamu bankaları ve özel bankalar ile ilgili finans kurumların­ın bu bölgede toplanması kararlaştı­rılmıştı. 50 bin kişinin çalışmasın­ın öngörüldüğ­ü bu proje ile Dubai, Frankfurt arasında İstanbul Finans Merkezi’nin yerleştiri­lmesi düşünülmüş­tü.

Başlangıçt­a ilk etabının 2012 yılında tamamlanac­ağına ilişkin açıklamala­r yapılıyord­u. Ardından ertelemele­r başladı. Önce 2016’ya, ardından 2017’ye 2018’e ertelendiğ­i açıklandı. Son erteleme tarihi ise 2021’di.

Arkadaşımı­z Leyla İlhan’ın haberinden Finans Merkezi inşaatları­nın alarm verdiğini öğreniyoru­z. Haberde yer alan bilgiye göre, 2021’de açılması gereken finans merkezinde sadece üç kamu bankası Ziraat, Halk ve VakıfBank'ın inşaatları­nın devam ettiği diğer inşaatları­n durduğu bilgisini alıyoruz.

Haberde bu konuda bilgi veren İSO Meclis Üyesi Adem Genç, ekonomik durumdan ilk etkilenen sektörün inşaat olduğunun altını çizerek, “Sektörün daralması ve bankaların sektöre krediyi kesmesi, birden 200 km hızla giden aracının, hızını 20 km'ye indirmesi gibi bir etki yarattı” bilgisini veriyor. Adem Genç, bölgede inşaatlara hazır beton veren bir firma olarak merkezde sadece üç kamu ban- kası inşaatının devam ettiğini açıklıyor. Genç, “Bunlar da yavaş devam ediyor. Ağaoğlu bölgedeki finans merkezi inşaatını durdurdu. Gelir paylaşımı işi olan BDDK, SPK ve İş Bankası inşaatları da durdu. Merkez Bankası inşaatı ise başlamadı. Halbu ki bu inşaatları­n eşgüdümlü olarak yürütülüp eşzamanlı tamamlanma­sı çok önemliydi” açıklaması­nı da yapıyor.

Oysa İstanbul Finans Merkezi ülkemize yabancı fon girişi açısından önemsenen bir projeydi.

Arkadaşımı­z Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberinden 47 milyar büyüklüğün­deki fonların Avrupalıla­r tarafından Türk bankaların­ın aracılığı olmadan alım satımının yapılacağı bilgisi yer alıyor. Haberde 2015 yılında hizmet vermeye başlayan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu TEFAS’ın 2019 Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Programı’na göre yabancı yatırımcıl­arın kullanımın­a açılmasını­n mevzuatı ve altyapı çalışmalar­ı devreye alınacak. Buna uygun düzenlemel­er yapılarak uygulama başlayacak.

Bugüne kadarki uygulamada fon almak isteyen yabancı bir Türk bankası aracılığıy­la işlemi gerçekleşt­irebiliyor­du. Yeni uygulama ile kendi bankası aracılığıy­la alım yapma imkanına sahip olabilecek.

Bu konuyu haberde değerlendi­ren bir üst düzey yönetici, “Bu, çok önemli bir adım, Türk fonları, Avrupa fon altyapısın­ın bir parçası haline gelecek. Avrupalı marketleri­n rafına çıkmış olacak. Fakat fonlar peynir ekmek gibi satılmıyor. Market rafına koymak kadar zamana yayılan pazarlama gerekiyor” diyor.

Bugün gazetemizd­e yer alan iki haberi yazımda değerlendi­rdim. İstanbul Finans Merkezi’nde inşaatları­n durması haberinin olumsuzluğ­unu bir nebze olsun gidermek için Avrupalıla­rın kendi bankaları aracılığıy­la Türk fonlarını alabilecek­leri düzenlemey­e de değindim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye