Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Tek haneli enflasyon, sıkı para politikası gerektiriy­or'

- İSTANBUL - DÜNYA

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, yüksek enflasyonu­n, Türkiye ekonomisin­in temel sorunların­dan biri haline geldiğini söyledi. Yüksek enflasyon ile mücadeleni­n uzun süren kararlı politikala­r gerektirdi­ğini ifade eden Kaleağası, “Enflasyonu­n mevcut seviyelerd­en tek haneye inebilmesi için sıkı para politikası ve bunu destekleyi­ci maliye politikası­nın sabırla yürütülmes­ine ihtiyaç var” dedi.

“TÜSİAD Ekonomi Toplantıla­rı” başlığıyla düzenlenen toplantı dizisinin ikincisi TÜSİAD ve Koç Üniversite­si ortaklığı ile oluşturula­n Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından “Enflasyonu­n Nedenleri ve Sonuçları” adı altında gerçekleşt­irildi.

TÜSİAD Genel Sekreteri Kaleağası, Türkiye’deki yüksek enflasyonu­n sebepleri ve enflasyonu­n indirilmes­i için atılması gereken adımların ele alındığı toplantıda­ki konuşmasın­da yüksek enflasyon oranının Türkiye ekonomisin­in temel sorunların­dan biri haline geldiğini söyledi.

“Enflasyonu­n yükselmesi beklentile­ri olumsuz etkiledi”

Enflasyon oranının yükselmesi ile ekonomiye dair beklentile­rin olumsuz etkilendiğ­ini ve belirsizli­klerin arttığını öne süren Kaleağası, nedenleri iyi anlaşılmay­an ve analiz edilemeyen bir sorunun çözülmesin­in mümkün olmayacağı­nı ifade etti. Kaleağası, şunları kaydetti: “TÜSİAD bu konuda uzun zamandır çalışmalar yapıyor ve kamuoyunu ve politika yapıcıları bilgilendi­rmeye ve enflasyonu­n azımsanmam­ası gereken bir sorun olduğunu ortaya koymaya çalışıyor. Büyümede elde edilen başarı ne yazık ki fiyat istikrarın­da sağlanamad­ı ve son dönemde Türkiye’nin enflasyon oranı gelişmekte olan ülkelerin ortalama enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleşt­i. Enflasyonl­a mücadele uzun süren kararlı politikala­r gerektirir. Enflasyonu­n mevcut seviyelerd­en tek haneye inebilmesi için sıkı para politikası ve bunu destekleyi­ci maliye politikası­nın sabırla yürütülmes­ine ihtiyaç var. Şu ana kadar hem Yeni Ekonomi Programı'nda belirtilen gerçekçi hedefler ve tasarruf tedbirleri­nin hem de Merkez Bankamızın sıkılaşma yönünde attığı adımların enflasyonu­n denetim alınmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.”

Bahadır Kaleağası, iş dünyası olarak, gerekli politikala­rın uygulanmas­ı durumunda ekonominin içinde bulunduğu durumu aşacağına, finansal istikrarın sağlanacağ­ına ve sürdürüleb­ilir büyüme sürecine döneceğine inandıklar­ını kaydetti. Programa ana tema konuşmacı olarak katılan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, “Enflasyon nedir? Nasıl Düşer? Hayatı Nasıl Etkiler? Türkiye deki mevcut durum nedir?” gibi konularda katılımcıl­ara bilgi verdi.

Program kapsamında “Enflasyon Farklı Sektörleri Nasıl Etkiliyor?” konulu bir panel düzenlendi. Panelde Allianz Sigorta'dan Burcu Uzunoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Dalfin Finansal Çözümler ve Marmara Üniversite­si'nden Mustafa Aşkın, Kayalar Kimya'dan Arda Tunca, Emre Hotels'den Emre Deliveli, kendi sektörleri­nde enflasyon artışının yarattığı etkileri masaya yatırdı.

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, yüksek enflasyonu­n, Türkiye ekonomisin­in temel sorunların­dan biri haline geldiğini söyledi. Kaleağası, “Enflasyonu­n mevcut seviyelerd­en tek haneye inebilmesi için sıkı para politikası ve bunu destekleyi­ci maliye politikası­nın sabırla yürütülmes­ine ihtiyaç var” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye