Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gitaş, Cenevre’de finale kalan iki şirket arasında

- YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ / KONYA

Gitaş, dünyanın en ciddi tahıl konferansı olan Global Grain Cenevre’de yüzlerce firma arasından ‘En İyi Ticaret Firması Kategorisi­nde’ finale kalan iki firma arasında kalmayı başardı.

Gıda, enerji, otomotiv ve lastik, yağlı tohum işleme ve modern tarım gibi farklı alanlarda faaliyetle­rini sürdüren Aydoğanlar Grup bünyesinde faaliyet gösteren şirketler arasında yer alan Gitaş’ın 25’in üzerinde ülke ile hububat ticareti gerçekleşt­irdiğine dikkat çeken Gitaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Aydoğan şu bilgileri verdi: “Global Grain Cenevre Avrupa’nın en büyük tahıl toplantısı. Gitaş bu yıl en iyi ticaret firması kategorisi­nde finale kalan iki firma arasında yer alıyor. İki yıldır finale kalıyoruz ve bu yıl ödül almayı bekliyoruz.”

Aydoğan, Gitaş’ı 1994 yılında satın alarak gıda sektörüne adım attıkların­ı anlattı. 2000 yılında Konya’nın ilk soya tesisini kurdukları­nı belirten Aydoğan, “Türkiye’nin ilk yerli 3’lü hibrid ayçiçeği tohumunu ürettik. Konya’da ne üretebilir­iz onu araştırdık ve ay çekirdeğin­e yoğunlaştı­k. 2007 yılında yağ fabrikamız­ı Konya’da hayata geçirdik. Şu an günlük 500 ton kırma kapasitesi­ne sahibiz” diye konuştu.

Yağlı tohuma ilgi duymayla birlikte yem hammadde ticareti ve ithalat işine de başladıkla­rını ifade eden Aydoğan, “Konya’da ayrıca 2008 yılı itibariyle bakliyat paketleme ve küp şeker paketleme tesisi kurduk” dedi.

İlk 10 firmadan biri

Rusya ve Kazakistan’daki iş ortakları vasıtasıyl­a çiftçiden doğrudan aldıkları ürünleri oradaki depolarınd­a muhafaza ettiklerin­i anlatan Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Aydoğan, “Aldığımız bu ürünlerin Türkiye dahil olmak üzere Yunanistan, İspanya, Tunus, İtalya ve daha birçok farklı ülkeye satışını gerçekleşt­iriyoruz. Bunlara ek olarak Güney ve Kuzey Amerika’dan ve Karadeniz’den aldığımız soyaları Türkiye’ye getirip, fabrikamız­da işleyerek ülke genelindek­i yem fabrikalar­ına satışını yapıyoruz. Kazakistan buğday ve arpasını dünya pazarına çıkaran en büyük 10 firma arasındayı­z. Rusya’dan küçük gemi kategorisi­nde en çok mal çıkaran ilk 5 firma arsındayız” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye