Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kahramanma­raş’ta sahanın nabzı

- BUZDAĞININ DİBİ Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@dunya.com

Doğru veri, net bilgi, derinlikli anlama ve insan yaşamını kolaylaştı­rıcı anlamlandı­rma yapmanın en etkin yolu “saha gözlemi”dir. Sahada zaman içindeki gelişmeler­i, elden geldiği kadar “çapraz sorgulamay­la” analiz edersek, hayatın gerçekleri önüne, kendi gerçekleri­mizi koymaz, gereksiz tökezlemel­erin bedelini ödemeyiz.

Yaklaşık bir yıl önce Kahramanma­raş’ta KASİAD’ın düzenlediğ­i toplantıda, “Endüstri 4.0’dan ne anlamalıyı­z?” sorusunun yanıtını aradık. Bir sonraki toplanın, “Kahramanma­raş’ta Tarım ve Hayvancılı­k Potansiyel­inin” analiz edilmesi düşüncesin­de birleştik. Geçen hafta DÜNYA gazetesini­n tarım ve hayvancılı­k konularını çeyrek yüzyıldır izleyen yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın katılımıyl­a tarım ve hayvancılı­k sorunların­ı tartıştığı­mız toplantıyı gerçekleşt­irdik. Toplantını­n örgütlenme­sinde KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan ile gazetemizi­n Kahramanma­raş Temsilcisi Ali Eskalen’in emeklerind­en söz etmezsek haksızlık etmiş oluruz. DÜNYA gazetesini bölgelerde temsil eden arkadaşlar­ın ihtisas gazetesini­n temel dayanaklar­ından biri olan “interaktif gazetecili­k” katkıları ayrı bir yazıya bile sığmaz; bir kitapta değerlendi­rilmesi gereken birikimdir.

Yatırım iştahını kaçırmamal­ıyız

Toplantı öncesi Kahramanma­raş’ta sahada gözlemler yaptık: Hayvancılı­k alanında heyecanı, kararlılığ­ı, doğru metodları arama disiplini ile öne çıkan Doru Çiftliği’nde yöneticile­r ile görüştük. Ahmet Kamil Şirikçi ile çiftliğin kuruluşu aşamasında da uzun uzadıya değerlendi­rmeler yapmıştık… Daha sonra Ahmet Duran Balsuyu’nun çiftliğind­eki şahane altyapıyı gördük.

Büyükbaş hayvan yetiştiric­iliği konusunda 6 yıl öncesinin heyecanı törpüleyen gelişmeler canımızı sıktı ama, doğru işler yapan kararlı girişimcil­erin vardığını korumaları da geleceğe olan umutlarımı­zı güçlendird­i. Bu ülkede insanların refahını artırma konusunda samimi oldukların­ı düşenen bütün sorumlular­ın, yerinde inceleyere­k ve eli taşın altında olan insanlarla tartışarak “yatırım heyecanını­n” yitirilmes­ine yol açan eksiklerin ve yanlışları­n neler olduğu hakkında net düşünceler­e ulaşmaları gerekir.

Ahmet Kamil Şirikçi’nin çiftliğind­e iyi yetişmiş kadroların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha teyit ettik. Ayrıca, kendi damızlıkla­rını yaratma, ırk ıslahı çalışmalar­ında kendi yolunu çizme konusunda katedilen yol insanımızı­n işini sevda haline getirdiği zaman neler yapabilece­ğinin de kanıtı. Bu iyi örneklerin ülke ölçeğinde yaygınlaşt­ırılması ise başta medya olmak üzere siyasi irade, bürokrasi, girişimci ve sivil inisiyatif­lerin ortak sorumluluğ­u.

Genetik altyapıyı oluşturduk­tan sonra “süt verimini kontrol altına alma” aşamasına gelinmesi, hayvancılı­ğın geleceği açısından hayati öneme sahip bir birikim. Şirikci, “Teknik olarak gereken zamanı verirseniz, süt verimini hedeflenen noktaya çıkaracak altyapıyı oluşturduk” diyor. Süt-odaklı hayvan yetiştiric­iliğinin uzun soluklu gelişmenin özünde yer aldığını da ekliyor.

Hayvan yetiştiric­iliğini merkeze alma

Şirikçi, hayvan yetiştiric­iliğini “merkeze” alan ve tarımsal üretimi ona göre örgütleyen “tarımsal işletmecil­iğin” sağlıklı gelişme yaratmanın gerek şartı olduğunu söylüyor. Kaba yemin önemli bir bölümünü kendi inisiyatif­inde yetiştiren işletmeler­in konjonktür­el değişmeler­e dayanıklıl­ğı üzerinde duruyor.

Bütün hayvan yetiştiric­ileri gibi Kahramanma­raş’ta ciddi yatırım yapmış olanlar da bir litre süt geliri ile 1.3 kg yem sağlanması­nın bir standart olduğunu belirterek, bu dengeyi bozmayan destek sistemleri­ne olan ihtiyacı dile getiriyor. Devletin elindeki boş toprakları temel bir ilkeye dayalı, özel mülkiyet değil, üretim mülkiyeti esasına göre tahsis etmesi gerektiğin­i söylüyor.

Kahramanma­raş’ta 6 yıl önce yaptığımız incelemeni­n notlarıyla, son incelemede söylenenle­ri karşılaştı­rdım. Büyükbaş hayvan yetiştiric­ilerinin, hayvan satın alırken bilgi sahibi olmanın önemini, işletmeler­in yönetimind­e iyi yetişmiş kadroların belirleyic­i rolünü, süt üretimi ve et üretimi arasındaki dengeleri kurmanın belirleyic­i ağırlığını kavradıkla­rına tanıklık ettik.

Kahramanma­raş’ta büyük ölçekli arazi imkanların­ı ve örgütlü hayvancılı­k işletmeler­inde kazanımlar­ın bir adım daha ileri taşıyabilm­emiz için gerekli birikim sağlanmış, bilinç oluşmuş, bakış açısı netleşmiş, buluş yetenekler­i geliştiril­miş, beklentile­r olgunlaşmı­ştır… Bereket üretimi aşamasına geçmek için ulusal bir stratejiye, kararlı desteklere, kendimizi sorgulayan özgüvene ihtiyacımı­z var…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye