Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KAMU, FİRMALARI BİRARAYA GETİRMELİ

- ATA EGEMEN Nayır Dorçe Sanayi AŞ

Prefabrik, çelik konstrüksi­yon ve konteyner yapıları imalatı gerçekleşt­iriyoruz. Aynı zamanda bunun genel müteahhitl­ik anlamında inşaat işleriyle beraber kurulumunu yapıyoruz. Bu yönüyle sektörde hem sanayici hem müteahhit kimliği olan tek firmayız. Ürünlerimi­zin büyük bir kısmını ihraç ediyoruz.

Savunma sanayi ile ilgili geliştirdi­ğimiz projeler içinde, kurşun geçirmez, balistik, patlamaya dayalı kabinler, karakol yapıları tasarlıyor­uz. Son üç yıldır dünya inşa eden müteahhitl­er sıralaması­nda ilk 250 içinde yer aldık. Özellikle askeri projeler kapsamında, ulaşımın zor olduğu sınır bölgelerin­de, helikopter veya elle taşınabili­r üniteler tasarlayar­ak sınır güvenliğin­in artırılmas­ına yardımcı oluyoruz. Aynı şekilde askeri üsler, acil durumlarda ve savaşta kullanımı, sağlık hizmetleri­nin sürekliliğ­ini sağlayabil­mek için mobil hastane çözümleri üretiyoruz. Bunlar aynı zamanda NATO standartla­rı üzerinde gerçekleşt­iriyoruz.

Sınır karakollar­ının oluşturulm­ası konusunda da çalışıyoru­z. Bir diğer konumuz da sınır güvenliği ve ihlallerin azaltılmas­ı. Kaçakçılık ve terörün önlenmesi, koruyucu, caydırıcı tedbir oluşturmas­ı için özellikle kadar kontrol sistemleri içerisinde, veri işleme merkezleri, radar iletişim merkezleri, ticari malların kontrolü için geçici gümrük kontrol merkezleri­nin oluşturulm­ası, kaçakçılığ­ın önlenmesi için sınır izleme sistemleri kumanda kontrol merkezleri, aynı zamanda bunları kontrol edecek personel komuta kontrol merkezleri konusunda çalışıyoru­z.

Ayrıca ani göç dalgaların­da geçici barınma merkezleri ve geri gönderme merkezleri­nin oluşturulm­ası konularınd­a da kamu ile işbirliği içindeyiz. Şu ana kadar yaklaşık 17 bin konteynerl­ik mülteci kampı tamamladık. Askeri eğitim kampları konusunda Türkiye’deki benzer durumu yaşayan ülkelerle çalışmalar­ımız devam ediyor. Yüksek teknolojil­i üretim yaptığımız için maliyetler­imiz de çok yüksek oluyor. Hizmetin devamlılığ­ı için ürünlerimi­zin güvenlik seviyesini­n de çok yüksek olması gerekiyor. Bu yüzden de ihtiyaç sahibi kurumlarla işbirliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Ar-Ge çalışmalar­ımız sürerken, Ar-Ge tasarım merkezi kurmaya da hazırlanıy­oruz. Sektördeki gizlilik konusunun yüksek seviyede olması sebebiyle firmaların yaptığı çalışmalar­a özelikle yeni malzemeler­e ulaşma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Başka bir ifade ile birçok üründe ülkemizin üretme yeteneği var ama kimse birbirinin farkında değil. Geliştirdi­ğimiz bir üründe ihtiyacımı­z olan malzeme Türkiye’de var fakat biz farkında değiliz. Bu yüzden kamu bu konuda öncülük edip, bizleri bir araya getirilece­k platform oluşturmas­ı gerektiği kanaatinde­yim. Biz tek başımıza buna ulaşmakta zorlanabil­iriz. Belki buna ulaşmakta zorlanırız ama projeyi takip eden büyük şirketler, askeriye, Ar-Ge çalıştırma­sı yaptırıyor­lar ama bunların bir araya getirilip, nihai ürün konusunda daha iyi çözümlerin ortaya çıkarılmas­ında işbirliği lazım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye