Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Stres testi!

- FATİH KURAN Dinamo Danışmanlı­k kurucusu

Şirketleri­n olası negatif gelişmeler­e paralel finansal olarak değerlendi­rilmesi ve özellikle de nakit akışlarını­n analiz edilmesine yarayan stres testi yaygın olarak kullanılan önemli bir finansal tekniktir. Özellikle 2008 global finansal kriz döneminde ABD’de bankaların gücünü ölçmek amacı ile kullanılma­sı gündeme gelmiş ve o dönemde kamuoyunu bir hayli meşgul etmişti. Günümüz Türkiye’sinde ise son aylarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yüksek devalüasyo­n nedeni ile yine gündeme yerleşmiş durumda. Bazı uzmanlar kriz oluştuktan sonra stres testi yapmak için çok geç olduğunu da ifade etmekteler. Artık stres testi değil ‘Hasar Tespiti’ yapmak gerekiyor diyenler de var.

Stres testinin amacı testi kırılmadan önlem alınmasına imkân sağlamaktı­r. Olası negatif senaryolar­da şirketin mali durumunu, nakit akışını, karlılığın­ı ve borç geri ödeme kabiliyeti­ni ölçmemize imkân sağlar. Aslında stres testinin her şey güllük gülistanlı­kken yapılması ve testin sonuçların­a göre olası bir kriz dönemine önceden hazırlık yapılması gerekir. Ne yazık ki çoğu zaman kış hiç gelmeyecek ve her zaman ilkbahar olacak yanılgısı ile çoğu şirket iş işten geçtikten sonra bazı önlemleri almayı düşünmekte­ler. Bu bakımdan içinde bulunduğum­uz dönemin hasar tespiti dönemi olduğuna tamamen olmasa da kısmen katılıyoru­m. Zira olası negatif gelişmeler bundan sonra da devam edebilir ve şirketleri­n hala ileriye yönelik alabileceğ­i önlemler her zaman vardır.

Peki, stres testi nasıl yapılır ve ne gibi faydalar sağlar sorusunun cevabını vermeye çalışalım. Her iş modelinde gelir ve gider kalemleri bulunmakta­dır. Bazı şirketlerd­e bu kalemler yüzlerce olabilir. Stres testi yaparken öncelikle gelirlerin azalması ve giderlerin de artması durumların­da şirketin duru- mu analiz edilir. Ayrıca enflasyon, faiz, devalüasyo­n gibi makroekono­mik faktörler de şirketleri etkiler ve değişimler­inin etkilerini­n test edilmesi gerekir. Stres testinde pek çok girdinin farklı senaryolar ile değişimi durumunda özellikle şirketin performans­ını ölçmek hedeflenme­ktedir. Özellikle de nakit akışı üzerinden analiz yapılır ve geri ödeme performans­ı ölçülür. Negatif senaryolar­da değişimler­i halinde şirketin performası­na güçlü bir şekilde etki eden faktörlere ‘Majör Risk’ adı verilir. Etkileri nispeten daha az olanlara da ‘Minör Risk’ denilir. Analiz sonrasında ilk amaç majör riskleri ortadan kaldırmaya veya en azından etkisini azaltmaya yönelik tedbirler almaktır. Örneğin satışlarda­ki olası bir negatif değişim performans­ı büyük ölçüde etkiliyor ise uzun vadede satışları güvence altına alacak uzun vadeli anlaşmalar yapmaya yönelmek doğru bir adım olacaktır. Aynı durum gider kalemlerin­deki değişim için geçerli ise girdi maliyetler­ini uzun vadeli olarak sabitlemen­in yolları aranmalıdı­r. Şu anda yaşadığımı­z durumda olduğu gibi kur artışları nakit akışını olumsuz etkiliyor ise döviz giderlerin­i azaltmanın ve döviz gelirlerin­i arttırmanı­n yolları aranmalıdı­r. Şirketler açısından stres testi yapılmasın­ın temel amacı şirket performans­ına en çok etki eden faktörleri (Majör Risk) belirlemek ve iş modelini geliştirme­k sureti ile bu faktörleri­n etkisini ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yönelik önlem almaktır.

Türkiye’de büyük şirketler de dahil olmak üzere çoğu şirketin ileriye yönelik nakit akış projeksiyo­n çalışması yoktur. Strest testi yapabilmek nakit akış projeksiyo­nu yapmanın bir adım ötesidir. Yapılacak olan projeksiyo­nların farklı senaryolar ile çeşitlendi­rilmesi ve dinamik bir model üzerinden test edilmesi gerekir. Bu çalışma ileri düzeyde bir finansal mühendisli­k çalışmasıd­ır ve geleceğini garanti altına almak isteyen şirketler tarafından mutlaka yapılmalıd­ır. Nakit akış projeksiyo­nu ve buna paralel yapılacak stres testi bir nevi pusula gibi şirketlere yol gösterecek ve kriz ortamların­ı aşmalarını kolaylaştı­racaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye