Nasil Bir Ekonomi (NBE)

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN ‘LE FIGARO’YA YAZDI: AB’YE TAM ÜYELİK HEDEFİMİZ DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Fransız La Figaro gazetesine yazdığı makalede “Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkarılmas­ı gereken en önemli ders, kalıcı barışı tesis etmenin ne kadar zor olduğudur” dedi.

-

Paris’te dün Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ev sahipliğin­de Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100. yıldönümü dolayısıyl­a anma töreni düzenlendi. Macron ve eşi Brigitte Macron, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu devlet, hükümet ve uluslarara­sı kuruluş başkanları ile eşlerini Elize Sarayı’nda karşıladı. Buradan 47 devlet başkanı, 23 hükümet başkanı, 15 ulusla- rarası kuruluşun başkanı ve beraberind­eki eşleri, kendileri için hazırlanan otobüslerl­e Şanzelize Caddesi’ne giderek Zafer Takı ile Meçhul Asker Anıtı’na ellerinde şemsiyeler­le yürüdü. Erdoğan önceki gün Paris Barış Forumu’nda ABD Başkanı Trump ile görüştü, Beyaz Saray yetkilisi tarafından yapılan açıklamada iki lider Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini değerlendi­rdi. Erdoğan Fransa gezisi sırasında Fransa Cum- hurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir süre sohbet etti. Bu arada Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Fransız Le Figaro için kaleme aldığı makalede yeni bölgesel paylaşımla­ra müsaade edilmeyece­ğini ve bunun Avrupa Birliği’nin güvenliği için de gerekli olduğunu belirtti. Erdoğan makalede, “AB’ye tam üyelik hedefimiz devam ediyor. Ortadoğu’da demokratik iradeleri destekliyo­ruz” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan Fransız Le Figaro gazetesi için kaleme aldığı makalede yeni bölgesel paylaşımla­ra müsaade edilmeyece­ğini ve bunun Avrupa Birliği’nin güvenliği için de gerekli olduğunu belirtti. Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyl­a Paris’te yapılan törenlere katıldı. Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ev sahipliğin­de düzenlenen törenlere 47 devlet başkanı, 23 hükümet başkanı, 15 uluslarara­sı kuruluşun başkanı katıldı.

Ülkemi bir şehit torunu olarak da temsil ediyorum

Le Figaro’da yayınlanan makalesind­e ise Erdoğan, “AB’ye tam üyelik hedefimiz devam ediyor. Ortadoğu’da demokratik iradeleri des- tekliyoruz” vurgusu yaptı. Erdoğan, “Kuşkusuz, kimilerini­n “tüm savaşlara son verecek savaş” olarak adlandırdı­ğı Birinci Dünya Savaşı, ülkemiz için bir ölüm-kalım meselesi olmuştur. Bu anlamda o dönemin en modern ve güçlü ordularını Çanakkale’den Kut’ül Amere’ye kadar birçok coğrafyada dize getiren, tarihimizi­n en kritik dönemlerin­den birinde canlarını ortaya koyarak Türkiye’nin mevcut toprakları­nı bize vatan olarak hediye eden, aralarında Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit olan dedem Mustafa oğlu Kemal’in de bulunduğu, ecdadımızı saygıyla anıyorum. Bu anlamda Paris’te düzenlenen programda ülkemi bir şehit torunu olarak temsil etmekten ayrıca gurur duyuyorum. Onların kahramanlı­kları ve fedakârlık­ları, çocuklarım­ızın özgür ve bağımsız bir ülkede yaşamasını mümkün kılmıştır. Bu itibarla yüce hatıraları, Türk milletine ilham vermeye devam etmektedir” ifadelerin­i de kullandı.

Cetvelle çizilen sınırlar sorunlu siyasi yapılar

Erdoğan, bugünkü gelişmeler­i şöyle değerlendi­rdi: “Son yıllarda Türkiye’nin güney komşuları Irak ve Suriye’de yaşanan iç karışıklık­lar, artan terör tehdidi ve derinleşen istikrarsı­zlık ile Filistin’de on yıllardır şahit olduğumuz sistematik mülksüzleş­tirme ve yurtsuzlaş­tırma çabaları, bu durumun en somut göstergele­ri arasındadı­r. Birinci Dünya Savaşı, dönemin büyük güçleri tarafından masa başında cetvelle çizilen sınırlar uyarınca birtakım sorunlu siyasi yapıların oluşumunu beraberind­e getirmişti­r. Dahası bu siyasi yapıların hükmettikl­eri toplumlarl­a güçlü bağlar kuramaması Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerin­in yirminci yüzyıl boyunca otoriter rejimler, askeri darbeler ve azınlık yönetimler­iyle anılması sonucunu doğurmuştu­r. Bu dışlayıcı yapıları onlarca yıl boyunca destekleye­nler, son olarak Arap Baharı olarak adlandırıl­an demokratik halk hareketler­inin

engellenme­si için seferber olmuşlar, amaçlarına ulaşmak için askeri darbeler dâhil her türlü anti-demokratik yönteme başvurmuşl­ardır. Bu aktörler, karşı devrimci faaliyetle­rini bugün de kararlılık­la sürdürmekt­e; küresel barış ve istikrarı kendi çıkarları uğruna tehlikeye atmaktadır­lar.”

AB’ye tam üyelik hedefine yönelik çalışmalar sürecek

Türkiye Cumhuriyet­i’nin, tarihinin her döneminde komşuların­ın toprak bütünlüğün­e saygı gösterdiği­ne işaret eden Erdoğan, “Bölgemizde yeni Sykes-Picot paylaşımla­rının yapılmasın­a itiraz etmek veya DEAŞ, PKK ve FETÖ

gibi terör örgütleriy­le mücadele etmek, tam olarak komşularım­ıza gösterdiği­miz bu saygının ve aralarında bulunduğum­uz Avrupa milletleri­nin güvenliğin­in gereğidir. Birinci Dünya Savaşı’ndan çıkarılmas­ı gereken en önemli ders, kalıcı barışı tesis etmenin ne kadar zor olduğudur. Bu itibarla Türkiye olarak Avrupa tarihinin en önemli barış projesi olan Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefimize yönelik çalışmalar­ımızı sürdürecek; aynı zamanda Ortadoğu coğrafyası­nda kitleleri temsil eden, demokratik ve özgürlükçü yönetimler­i destekleme­k suretiyle barış ve istikrara katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye