Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatçıl­arın kalifiye eleman ihtiyacı arttı

Dövizde yaşanan dalgalanma­nın ihracat alanında yeni pozisyonla­r açtığını vurgulayan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, ihracatla ilgili eleman ilanlarını­n bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıllara göre arttığını söyledi.

- ANKARA-DÜNYA

Dövizde yaşanan dalgalanma­nın ihracat alanında yeni pozisyonla­r açtığını vurgulayan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, ihracatla ilgili eleman ilanlarını­n bu yılın 3. çeyreğinde geçen yıllara göre arttığını söyledi. Uysal, turizmde de eleman ihtiyacını­n yüzde 32 arttığını belirtti.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, şirket olarak 1999’da Türkiye’nin ilk internet platformla­rından biri olarak kuruldukla­rını, kendi bünyelerin­de yazılım ve katma değerli hizmetleri geliştirme­k için Ar-Ge yaptıkları­nı söyledi. Başka ülkelere açılma konusunda zaman zaman değerlendi­rme yaptıkları­nı ancak dil ve o ülkenin iş piyasasına uyumun yatırım açısından büyük çaba gerektirdi­ğini belirten Uysal, “Türkiye’de elektronik ortamda işe alım hala yüzde 15’ler seviyesind­e. Geri kalan eleman alımları gazete, ilan, referansla yapılıyor. Açıkçası bu Türkiye içinde gidecek çok yol olduğunu gösteriyor” dedi. Uysal, Merkez Bankası’nın Kariyer. Net’in “iş ilanı açılışı” endeksini raporların­da önce gösterge olarak kullanması­ndan memnuniyet duydukları­nı belirtti. Uysal, çeşitli verileri inceleyere­k yaptıkları değerlendi­rmede, yılsonuna doğru işsizlikte hafif bir yükseliş bekledikle­rini de kaydetti.

28 milyon ziyaretçi 11 milyon başvuru

Geçen ay internet sitesine 28 milyon ziyaret gerçekleşt­irildiğini ifade eden Uysal, o dönemde 11 milyon iş başvurusu yapıldığın­ı, bunun da günlük 400 bin başvuruya karşılık geldiğini bildirdi. Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmeler­den her sektörün farklı etkilendiğ­ine işaret eden Uysal, Rusya ile yaşanan krizin sona ermesiyle turizm ilanlarınd­a yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32’lik artış gözlendiği­ni söyledi. İhracatla ilgili ilanlar konusunda da olumlu gelişmeler yaşandığın­ı dile getiren Uysal, “İhracatla ilgili ilanların bu yılın üçüncü çeyreğinde geçtiğimiz senelere göre olumlu anlamda artışta olduğunu görüyoruz. Yurt dışıyla ticaretin

sonucunda, satış ve ihracat uzmanı, çevirmen gibi pozisyonla­r ortaya çıkıyor. Dövizde yaşanan dalgalanma­nın ihracat alanında yeni pozisyonla­r açılmasına katkısı olduğunu söyleyebil­iriz” dedi.

Yurtdışına açılma ve Türkiye pazarı

Türkiye pazarında lider durumda oldukların­ı ve veri üretmek yanında, katma değerli hizmet oluşturma, platformu geliştirme amacını taşıyan Ar-Ge birimi bulunduğun­u açıklayan Uysal, bu alandaki en deneyimli firmalarda­n biri olduk- larını kaydetti. Yurt dışına açılma konusundak­i bir soruyu yanıtlayan Uysal, “Türkiye’de elektronik ortamda işe alım hala yüzde 15’ler seviyesind­e. Geri kalan eleman alımları gazete, ilan, referansla yapılıyor. Açıkçası bu Türkiye içinde gidecek çok yol olduğunu gösteriyor. İşin daha çok başındayız. Odağımızı pazarı büyütmeye harcıyoruz” dedi.

Veri üretiyor

Şirketin her ay düzenli bülten yayımladığ­ını ve iş başvurular­ı ile eleman arayan şirketleri­n girdiği

ilanların Merkez Bankası tarafından atıf alan bir gösterge olduğunu bildiren Uysal, çok kapsamlı olmasa da işsizliğe yönelik işaretler veren bilgileri de üretebildi­klerini açıkladı. Kamunun yılsonunda işsizlikte bir miktar yükseliş öngördüğün­ü ve yüzde 11.3’lük tahmin yaptığını hatırlatan Uysal, kendilerin­in de benzer bir yükseliş trendini ölçtükleri­ni kaydetti. Uysal, yakın dönemde yeni ilan sayısında azalma, ilan başına başvuruda da artış olduğunu anlattı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye