Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SPM: Ağustos işsizliği yüzde 11 olabilir

-

TOBB ETÜ Sosyal Politikala­r Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) 15 Kasım günü yayımlanac­ak Ağustos dönemi işsizlik oranının yüzde 11 olacağı tahminini yaptı. İşsizlik oranına yönelik kısa vadeli tahmin yayımlayan tek kuruluş olan TOBB ETÜSPM, tarım dışı işsizliğin ise yine ağustos döneminde 0,1 puan artarak yüzde 13 seviyesine ulaşacağın­ı öngördü. SPM Araştırmac­ısı Pınar Kaynak, Ağustos dönemine etki eden verilere yönelik yaptığı değerlendi­rmede, ekonomiye yönelik temel göstergele­rde durgunluk işaretleri olduğunu, ekonomik üretime ait verilerde yüksek oranlı gerilemele­r gözlendiği­ni bildirdi.

Tahminleri­n yapılmasın­da kullanılan temel verilerde aşağı yönlü eğilimlere dikkat çekilen çalışmada, “İşsizlik verilerind­e temmuz döneminde gözlediğim­iz yukarı yönlü eğilimin ağustos döneminde de devam etmesi beklenmeli­dir. Ağustos döneminde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 12 azalırken; yatırım malları ithalatı yüzde 34, hammadde ithalatı ise yüzde 24 oranında azalmıştır. Yine aynı dönemde SÜE 20.1 puan, mevsim ve takvim etkile- rinde arındırılm­ış SÜE ise 1.6 puan azalmıştır. Tüm bu gelişmeler ekonomide bir durgunluğu­n işareti olarak kabul edilebilir ve ağustos dönemi işgücü piyasasına da yansıması beklenmeli­dir” denildi.

Araştırmac­ı Pınar Kaynak, temmuz döneminde gözlenen yukarı yönlü eğilimin ağustos döneminde de devam etmesini bekledikle­rini vurgulayar­ak, “Ağustos döneminde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 12 azalırken; yatırım malları ithalatı yüzde 34, hammadde ithalatı ise yüzde 24 oranında azalmıştır. Yine aynı dönemde sanayi üretim endeksi (SÜE) 20.1 puan, mevsim ve takvim etkilerind­e arındırılm­ış SÜE ise 1.6 puan azalmıştır. Tüm bu gelişmeler ekonomide bir durgunluğu­n işareti olarak kabul edilebilir ve Ağustos dönemi işgücü piyasasına da yansıması beklenmeli­dir” değerlendi­rmesinde bulundu.

SPM Direktörü Serdar Sayan gözetimind­e yapılan çalışmada, 15 Kasım’da açıklanaca­k ağustos dönemi mevsimsell­ikten arındırılm­ış tarım dışı işsizliğin yüzde 13, istihdam oranının ise yüzde 48.2 ile önceki döneme göre sabit kalacağı tahmini yapıldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye