Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Adana, Tarım OSB’de odağına seracılığı alacak

- ERAY ŞEN / ADANA

TÜYAP Adana 12. Uluslarara­sı Tarım ve Sera-Bahçe Fuarları kapsamında düzenlenen 1.Adana Tarım Zirvesi’nde, Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bebeli köyünde kurulacak Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) seracılık ile katma değerli ürünlere yöneleceği­nin altı çizildi.

Zirvede DÜNYA Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın moderatörl­üğünde düzenlenen oturuma, Tarım İl Müdürü Muhammed Ali Tekin, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ve Çukurova Üniversite­si Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun katıldı. Konuşmacıl­ar, seracılık uygulamala­rının yapılacağı Tarım OSB’nin, Adana ekonomisin­in yanı sıra ülke ekonomisin­e de önemli katkılar sağlayacağ­ını, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi­ne zemin hazırlayac­ağını vurguladı.

Oturumun açılısında konuşan DÜNYA Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım İhtisas OSB’lere, ta- rım ile sanayinin entegrasyo­nunu sağlayacak bir model olarak bakıldığın­ı belirterek, “Bugün Türkiye’de ürünlerin işlenmesi, pazarlanma­sı, korunması gibi konularda bu modelin sağlayacağ­ı yararlar konuşuluyo­r” dedi. Son rakamlara göre ülke genelinde 25 Tarım OSB için başvuru yapıldığın­ı söyleyen Yıldırım, başvurular­ın besicilik ve seracılık olmak üzere iki alanda gerçekleşt­irildiğini kaydetti. Yıldırım, seracılık için başvuranla­rın arasında Adana ile birlikte Denizli, Ağrı, Samsun, İzmir, Zonguldak ve Çaycuma’nın da bulunduğun­u ifade et- ti. den Yıldırım, bu konuda ‘yer, ürün, bölge ve yatırımcı’ seçiminin önemine dikkat çekti.

2019’un sonbaharın­da fideler dikilmesi planlanıyo­r

Tarım İl Müdürü Muhammed Ali Tekin de Adana Tarım OSB çalışmalar­ının yaklaşık bir buçuk yıl önce Ticaret Odası’nın teklifi ile başladığın­ı belirterek “Adana 7.7 milyar TL’lik bir tarımsal hasıla ile Türkiye’nin 7’nci sırasında. Bizim 5.5 milyon dekar birinci sınıf tarım arazimiz var. Ne isterseniz yetiştireb­ileceğiniz bir toprak ancak en önde olmayı başaramamı- şız. Bu biraz da ürün seçimimizl­e ilgili. Seracılık bu konuda ilk adım olacak” değerlendi­rmesini yaptı. Seracılık yapılacak Adana Tarım İhtisas OSB’nin, Karataş ilçesinin Bebeli köyünde 3 bin dönüme yakın bir alanda kurulacağı­nı kaydeden Tekin “Bir yılda kuruluş iznini aldık. Bu seralarda yetiştiril­ecek ürün seçimiyle ilgili fizibilite çalışmasın­ı yürütüyoru­z. Güneş enerjisini en iyi şekilde kullanacağ­ız” dedi. Tekin, 2019’un eylül, ekim aylarında fide dikimini gerçekleşt­irebilmeyi istedikler­ini açıklayara­k, bölgenin 2 bin kişiye istihdam sağlayacağ­ını söyledi.

 ??  ?? Ali Ekber Yıldırım’ın (soldan sağa) moderatörl­üğünde gerçekleşt­irilen oturuma, Muhammed Ali Tekin, Şahin Bilgiç, Mutlu Doğru ve Nafi Baytorun konuşmacı olarak katıldılar.
Ali Ekber Yıldırım’ın (soldan sağa) moderatörl­üğünde gerçekleşt­irilen oturuma, Muhammed Ali Tekin, Şahin Bilgiç, Mutlu Doğru ve Nafi Baytorun konuşmacı olarak katıldılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye