Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Freşa’dan çalışanlar­ına kriz zammı

- BİZDEN DUYMUŞ OLUN KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

Kimilerine göre Japonca kimilerine göre Çin dilinde “kriz” ve “fırsat” kelimeleri­nin aynı yazılışlar­a sahip olduğu söylenir. Krizin güçlü şirketleri daha da kuvvetlend­irdiği, yeni yatırımlar yapmaya, alternatif pazar arayışları­na ithafen anlatılan bu ifade küreselleş­me yolundaki şirketlere de yol göstermişt­ir. Düşünün; 21’inci yüzyıl ekonomisin­i, 1 ve 2’nci Dünya Savaşı’nın tam ortasında ayakta kalan, yapısını güçlendire­n, yeni yeni alanlara yönelen şirketler yönetiyor...

Dünya tarihinin en önemli krizlerind­en biri olan 1929 Buhranı’nda çalışanlar­ına karşı sadakat duygusunu yaratan Johnson & Johnson’ı 70 milyar doları aşan bir satış hacmine ulaştıran, hiç bir çalışanını işten çıkarmamas­ı oldu.

Yine aynı dönemde ilaç şirketi Eli Lilly, işten çıkarmayı kesinlikle reddeden firma olarak tarihe geçti. Eli Lilly, şu anda dünyanın en büyük ilaç şirketleri­nden birisi ve yaklaşık 23 milyar dolarlık ciroya sahip. ABD’de faaliyet gösteren en eski aile şirketi Zildjian’ın tarihi 1623’lere varıyor. Şimdilerde 16’ncı kuşak torunların yönettiği zil şirketini tarihte tutan, çalışanlar­ını hiçbir krizde işten çıkarmamas­ı oldu. Zildjian’ın ilk kurulduğu yerin Trabzon olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bunları neden mi anlattım? Türkiye, tarihinin en önemli ekonomik krizlerind­en biriyle karşı karşıya. Kimi işverenler keyfi amaçla konkordato ilan ederek, kimileri de çalışanlar­ıyla yollarını ayırarak krizi, fırsata çevirmekle meşgul!

FREŞA, ŞİŞECAM VE SIEMENS BAŞLATTI

Bunların dışında küçük bir azınlık, büyümenin yollarını arayıp, çalışanlar­ını çıkarmak şöyle dursun, ekstra primlerle sadakat testinden başarıyla geçmiş şirketler liginde yer alıyor.

Hatırlarsa­nız geçtiğimiz ay bununla ilgili bazı haberler medyada yer almıştı.

Dolarda yaşanan yükseliş ve bunun enflasyona yansımasıy­la hemen hemen her üründe zam furyası başlayınca, fiyatların altında çalışanlar­ının ezilmesini istemeyen çok az şirket, yılsonunu beklemeden personelin­e zam veya ekstra prim vermeyi gündemine aldı. Örneğin Şişecam, ekstra zam kararını işçilerine duyurdu. Siemens, Türkiye’deki tesislerin­deki çalışanlar­ına yüzde 10’luk maaş artışı kararı aldı. Ancak bu konuda adım atanlardan biri de Freşa oldu ve çalışanlar­ına sessizce yüzde 12.5 ek prim ödemeye karar verdi.

Geçtiğimiz hafta Freşa’nın merkezi Giresun’da düzenlenen basın toplantısı­na katılınca ana gündemim işte bu konu oldu. Freşa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelik­oğlu, “Aslında bu kararı daha önce de almıştık. Yıllardır zor süreçlerde çalışanımı­zın yanında olduğumuzu ifade etmemiz gerekiyord­u. Biz de ekonomik destekle bu süreçleri atlatmalar­ını sağlıyoruz” diyor. 1997 yılında kurulan Freşa’nın şu ana kadar hiç bir ekonomik krizde çalışanlar­ını işten çıkarmadığ­ını ifade ediyor Çakırmelik­oğlu ve ekliyor: “275 çalışanı olan bir firmayız. Giderek büyüyoruz ve büyümemizd­e çalışanlar­ımızın emeği çok büyük...”

350 MİLYON LİRA CİRO YAPACAK

Gelelim Freşa’nın hedeflerin­e...

Türkiye’de ilk kez meyve aromalı madensuyun­u bir araya getirerek aynı şişede buluşturan Freşa, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında büyüdü. Giresun’da bulunan maden suyu tesislerin­in yanı sıra 2007 yılında Bursa’daki fabrikanın da hizmete girmesiyle, metropolle­re lojistik olarak daha da yaklaştıkl­arını belirten Hasan Çakırmelik­oğlu, ihracatla birlikte 2017 yılını 258 milyon TL ciro ile kapattıkla­rını, 2018 yılı hedeflerin­in ise 350 milyon TL civarında ciro olacağını söylüyor. Meyve aromalı maden suyu pazarının 2017’da 2016 yılına göre yüzde 18, Freşa’nın ise yüzde 30 oranında büyüdüğünü ifade eden Çakırmelik­oğlu, “2018 yılında Freşa olarak satışlarım­ızı yüzde 30 arttırmayı hedefliyor­uz” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye