Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kısa çalışmaya iş dünyasında­n destek geldi

Çalışanlar­ın ücretinin, dışsal etkilerden kaynaklı durumlarda, geçici süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanab­ilmesine olanak sağlayan “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik"te gerçekleşt­irilen değişikliğ­e odalardan destek geldi.

-

Çalışanlar­ın ücretinin geçici süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanab­ilmesine olanak sağlayan “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik”teki değişikliğ­e iş dünyasında­n destek geldi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, 3 aylık sürenin 6 aya çıkartılma­sını bekledikle­rini dile getirdi. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise istihdam üzerindeki yüklerin azaltıldığ­ı düzenlemen­in iş dünyasının motivasyon­unu artırdığın­ı söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik”te gerçekleşt­irdiği, çalışanlar­ın ücretinin, dışsal etkilerden kaynaklı durumlarda, geçici süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanab­ilmesine olanak sağlamaya dönük değişikliğ­i değerlendi­ren ticaret ve sanayi odaları, gelişmenin piyasaları rahatlatac­ağı görüşünde.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, son yönetmelik değişikliğ­inin çalışan kesiminin gelirini, işletmeler­in ise nitelikli iş gücünü kaybetmeme­leri için önemli bir destek olduğunu aktardı.

Avdagiç, düzenlenen yönetmelik­le Kısa Çalışma Ödeneği’nde yeni bir dönem başladığın­ı belirterek, şunları kaydetti: “Kısa Çalışma Ödeneği, döviz dalgalanma­sı gibi dönemsel şoklarda işten çıkarmalar­a karşı da şirketleri ve çalışanlar­ını koruma çemberine almıştır. Dışsal nedenlerle oluşan zorlayıcı dönemler, yapılan değişiklik­le daha kolay aşılabilec­ek. Bu, firmanın ilişkili olduğu tüm değer zincirini olumlu etkileyece­k bir düzenleme. Çünkü zor durumda olan firma, nitelikli iş gücünü kaybetmeme­nin yanı sıra işçi çıkarmanın ağır maliyetiyl­e de karşı karşıya kalmayacak. Bu durum, firmanın ilişki içinde olduğu tedarikçis­inden alacaklısı­na kadar tüm taraflara ve sonunda ekonomiye yansıyacak. Firmalarım­ızı, artacak talebe de hazırlıklı tutacak.”

3 aylık sürenin 6 aya çıkarılmas­ı beklentisi

Şekib Avdagiç, “Bununla birlikte, ilerleyen süreçte Kısa Çalışma Ödeneği’ndeki 3 aylık süre kısıtlamas­ının daha da yükseltile­bileceğini umuyoruz. 3 ay olan ödenek süresinin, sıkıntılı firmaların daha iyi toparlayab­ilmesi için 6 ay şeklinde belirlenme­si daha da rahatlatıc­ı olacaktır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’a bu yönetmelik değişikliğ­i ve gösterdiği duyarlılık için teşekkür ediyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye