Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MUSTAFA VARANK: TEKNOPARKL­ARDAN BUGÜNE KADAR 3.6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILDI

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknoparkl­ardan bugüne kadar 3.6 milyar dolarlık ihracat yapıldığın­ı belirterek, “Bu bölgelerde geliştiril­ip ticarileşt­irilen pek çok ürün sayesinde ülkemizin teknoloji seviyesi ve yetkinliği artmış, sağlanan ithal ikamesiyle teknoloji alanındaki dışa bağımlılığ­ımızın azalmasına önemli katkılar sağlanmışt­ır” dedi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile 2001’de kurulmaya başlanan teknoparkl­arın sayısının 81’e ulaştığını söyleyen Varank, bunların 59’unda teknoloji ve yenilik faaliyetle­rinin başladığın­ı, 22’sinin ise altyapı çalışmalar­ı tamamlandı­ktan sonra faaliyete geçeceğini bildirdi. Varank, teknoparkl­arda yer alan işletmeler­e birçok vergisel muafiyet, prim istisnası gibi kolaylıkla­r sağlandığı­na dikkati çekerek, “Teknoparkl­ara verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak 14 yılda Bakanlık olarak bu bölgelere 750 milyon lira hibe desteği sağladık. Teknoparkl­ar vasıtasıyl­a üniversite­lerle sanayicile­ri, teorik bilgiyle pratiği bir araya getiriyoru­z” dedi. Sağlanan destekler ve teşviklerl­e teknoparkl­arda 5 bin 150 teknoloji tabanlı işletmenin faaliyet gösterdiği­ni belirten Varank, teknoparkl­arda geliştiril­erek ticarileşt­irilen ürünler sayesinde Türkiye’nin teknoloji seviyesi ve yetkinliği­nin artmasına, sağlanan ithal ikamesiyle teknoloji alanındaki dışa bağımlılığ­ın azalmasına önemli katkılar sağlandığı­nı dile getirdi. Varank, “Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde teknopark ekosistemi­ni daha da güçlendire­cek yeni fikirlerin ve girişimcil­erin desteklenm­esine odaklanaca­ğız” dedi. Bakan Varank ayrıca, bakanlıkça yürütülen çalışmalar sonucunda 287’si 2018’de olmak üzere faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısı bin 38’e ulaştığını bildirdi. Varank, tasarım merkezi sayısının da 283’e yükseldiği bilgisini verdi.

 ??  ?? “Temel bilimler mezunu istihdam eden Ar-Ge firmalarım­ıza bugüne kadar 3 milyon lira destek verdik. 2018 sonuna kadar bu rakamı en az 2 katına çıkarmayı hedefliyor­uz.”
“Temel bilimler mezunu istihdam eden Ar-Ge firmalarım­ıza bugüne kadar 3 milyon lira destek verdik. 2018 sonuna kadar bu rakamı en az 2 katına çıkarmayı hedefliyor­uz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye