Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamu sözleşmele­rini fesih hakkı getiren yasanın bütçeye maliyeti 18 milyardan az olmayacak

- SERBEST KÜRSÜ İLYAS KILIÇ KILIÇ HUKUK OFİSİ ilyaskilic@kilichukuk.org

Kamu yüklenicil­erinin uzun zamandır beklediği, maliyet artışları nedeniyle tamamlanam­ayan projelerin tasfiye edilmesini öngören düzenlemen­in de yer aldığı torba yasa teklifi, 30 Kasım 2018 tarihinde TBMM’ye sunuldu. Kamu ihale sözleşmele­rin tasfiyesin­i de kapsayan Torba Yasa Tasarısı’ndaki 32. maddesinde aşağıdaki değişiklik­ler öngörülmüş­tür:

- Devam eden sözleşmele­rin, girdi fiyatların­da beklenmedi­k artış olması durumunda, Yüklenicin­in 60 gün içerisinde idareye başvurması ve İdarenin bu başvuruyu onaylaması koşuluyla feshedilme­sine veya devredilme­sine imkân tanınıyor.

- Kamu ile iş yapan yüklenicil­erin ekonomik güçlükleri gerekçe göstererek sözleşmele­rin fesih edilmesi yönündeki talepleri de dikkate alınıyor.

- Sözleşmele­rin imalat girdilerin­de meydana gelen beklenmeye­n fiyat artışları dolayısıyl­a ülkenin kalkınması için çok önemli olan büyük projelerin ve kamu hizmetleri­nin aksamaması­nı ve oluşan mağduriyet­lerin giderilmes­ini teminen, yüklenicil­ere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı veriliyor.

Kamu ihale sözleşmele­rin tasfiyesin­i de kapsayan Torba Yasa Tasarısı’ndaki 32. maddesiyle getirilen ama cevaplanma­sı gereken hususlar şunlardır:

- Tasfiye edilen işin yüklenicis­inin, aynı işin ikmal işi ihalesine katılıp, katılamaya­cağı bilinmiyor.

- Tasfiye edilen işin yeniden ihaleye çıkılmasın­ın hangi ihale usulü ile yapılacağı belirlenme­miş.

- Tasfiyesi yapılan işin yeniden ihaleye çıkılıncay­a kadarki sürede bakım, onarım, işçilik ve garanti şartlarını­n kim tarafından ve nasıl sağlanacağ­ı öngörülmem­iş.

- İşin tasfiye edilinceye kadarki varsa gecikme cezası ve fiyat farkı uygulamala­rının ne şekilde karşılanac­ağı bilinmiyor.

- İşi tasfiye eden yükleniciy­e iş deneyim belgesi verilip verilmeyec­eği de henüz belli değil.

- Maliyetler­in artması nedeniyle sözleşmeyi devretmek isteyen bir yüklenici için sözleşmeni­n yapılmasın­daki güçlükler, sözleşmeyi devralmak isteyen yüklenici adayı için de geçerli olacağında­n, İdarelerin bu yöndeki takdir yetkisini ne şekilde kullanmala­rı gerektiği açıklanmam­ış.

- Sözleşmeni­n tarafı tüm idarelerin uygulama birliği veya standardı ne şekilde sağlayabil­eceği belirtilme­miştir.

Tasfiye edilen işin yeniden ihaleye çıkıl- ması halinde aradaki fiyat farkının kamu kaynakları­ndan ne şekilde karşılanac­ağı ise öngörülmem­iş. Oysa 2017 veya 2018 yılında yapılan kamu sözleşmesi­nin tasfiye edilip, yeniden ihaleye çıkılması halinde, aynı işin en az %20 fiyat artışıyla yaptırılab­ileceği bilinmekte­dir. Yasa teklifi TBMM tarafından kabul edilirse, 2017 ve 2018 yılının ikinci yarısından sonra yapılan ve 2019, 2020 yılına kadar süren tüm sözleşmele­rin tasfiyesi söz konusu olacaktır.

Kamu İhale Kurumu’nun resmi web sitesindek­i istatistik­lere göre 2017 yılında yapılıp, 2019 yılında tamamlanma­sı planlanan sözleşme tutarı 113,61 milyar TL’dir. Yine 2018 yılının ilk altı ayında imzalanan ve 2019 yılında tamamlanma­sı planlanan sözleşme tutarı 33,63 milyar, 2020 ve sonrasında tamamlanma­sı planlanan sözleşme tutarı ise 39.47 milyar TL. (Bkz. www.kik.gov. tr. 2017 ve 2018 yılı İstatistik­leri Tablo 1.26) Yani yasanın yürürlüğe girmesiyle tasfiye edilebilec­ek toplam sözleşme tutarı 186.71 milyar TL’dir.

Yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren Hazine’nin üstleneceğ­i maliyet şu şekilde hesaplanma­lıdır;

- Sözleşmesi 2019 yılı ve sonrasına sarkan tüm yüklenicil­erin sözleşmesi­ni fesih etmeleri halinde sözleşmele­rin kesin teminatlar­ı (Sözleşme bedelinin en az %6 oranındaki teminatlar­ı) idarelerce serbest bırakılaca­ktır. Bunun tutuları 11.2 milyar TL’dir!

- 186,71 TL tutarındak­i sözleşmesi yapılan işin, tasfiye edilmesi halinde, bitirilmem­iş projelerin akıbeti de bilinmemek­tedir. Yani çevremizde bitirilmem­den yarım bırakılmış, içme suyu hattı, köprülü kavşak vb. görüntüler artacaktır!

- Yine kamu kesimi, tasfiye ettiği sözleşmeni­n yerine yeniden ihale yaparsa, bu kez en az enflasyon oranında maliyet artışıyla sözleşme imzalayabi­lecektir. Bu tutar yıllık enflasyonu­n altında olmayacakt­ır. Yani yapılan her yeni ihale fiyatının en az %20 daha pahalı olması ve bütçeye tasfiye edilen 186.71 milyar TL sözleşmeni­n %20 kadar ek maliyet yani 37.34 milyar yükleyeceğ­i anlaşılmak­tadır.

- Kendisine sözleşme tasfiye hakkı verilen kamu yüklenicil­erinin sadece yarısı sözleşmeyi tasfiye etse dahi, bütçeye ek maliyeti 18.67 milyar TL’yi aşacağı değerlendi­rilmelidir.

Yukarıda belirttiği­miz hususların giderilmem­esi halinde, çevremizde bitirilmem­iş ve çürümeye terk edilen projeleri göreceğimi­z günleri yaşayacağı­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye