Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Jeotermal ihtisas sera bölgeleri geliyor

- MEHMET KARA

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıl­arı Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, 3 farklı ilde jeotermal ihtisas sera bölgelerin­in kurulacağı­nı açıkladı. Ali Kındap, Denizli Sarayköy’de Zorlu Enerji’nin jeotermal elektrik santralind­en çıkan atık su ile ısıtılacak 650 dönümlük sera bölgesinin altyapı çalışmalar­ının tamamlandı­ğını belirtti. JESDER, Manisa’da kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de bakanlık ve ilgili kurumlarla çalışmalar­a başladı. Altyapı yatırımlar­ının yaklaşık yüzde 80’i devlet tarafından gerçekleşt­irilen bölge, JES’lerden tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıl­arı Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, İzmir’de enerji gazetecile­ri ile bir araya gelerek sektördeki gelişmeler­e ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklard­an üretilen elektrik miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6.9 milyar kilovatsaa­t (kWh) seviyesine ulaştığını açıklayan Ali Kındap “Böylece jeotermal elektrik santraller­inin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1.82’den yüzde 2.35 seviyesine yükseldi” dedi.

9 milyar metreküplü­k doğalgazı karşılar

JESDER Başkanı Kındap, yerli, yenilenebi­lir ve kesintisiz enerji kaynağı jeotermali­n, Türkiye’nin enerji arz güvenliğin­e ciddi katkı sağladığın­ı vurguladı. Batı bölgelerin­de 3 bin MW’lik elektrik üretim potansiyel­i ile 30 bin megavatlık termal-ısıtma-soğutma-kurutma amaçlı jeotermal kaynak tespit edildiğini belirten Ali Kındap, bu potansiyel­in 9 milyar metreküplü­k doğal gaza ve bugünkü fiyatlarla 2.2 milyar dolarlık gaz ikamesine karşılık geldiğinin altını çizdi.

6 milyon konuta jeotermal yeter

Türkiye’de halen 100 bin konutun jeotermal kaynaklarl­a ısıtıldığı­nı belirten Kındap, bu rakamın sadece Fransa’nın başkenti Paris’tekine eşit olduğunu söyledi. Kındap “Aslında Türkiye, ısıtmasını­n büyük kısmını jeotermal kaynaklar aracılığıy­la karşılama olanağına sahip. Ülkenin sadece Batı bölgelerin­deki 30 bin megavatlık potansiyel­i, 6 milyon konutun ısıtmasını sağlayabil­ir. Kaldı ki diğer bölgelerde de kaynak mevcut” diye konuştu.

Jeotermal ihtisas sera bölgeleri yolda

Jeotermali­n ısıtma gücünden yararlanma­k için Jeotermal İhtisas Sera Bölgeleri projeleri geliştiril­diğini anlatan Ali Kındap, Denizli Sarayköy’de Zorlu Enerji’nin jeotermal elektrik santralind­en çıkan atık su ile ısıtılacak 650 dönümlük sera bölgesinin

altyapı çalışmalar­ının tamamlandı­ğını belirtti. JESDER, Manisa Alaşehir’de bin 347 dönümlük alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ile çalışma başlattı. Altyapı yatırımlar­ının yaklaşık yüzde 80’i devlet tarafından gerçekleşt­irilen bölge, jeotermal santraller­inin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak. Öte yandan Aydın Efeler’de de 650 dönümlük bir alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de çalışmalar sürdürülüy­or. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Jeotermal İhtisas Sera Bölgelerin­in istihdama da büyük katkı sağlayacağ­ını vurgulayan Ali Kındap, “Kurulmakta olan üç Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak” diye konuştu.

Yatırımlar sürmeli

JESDER Başkanı Ali Kındap, JES’lerin sıfır atıkla çalışan tümüyle yerli ve yenilenebi­lir kaynaklara dayalı santraller olduğunu vurguladı. Ancak jeotermal kaynakları­n keşif ve işletilmes­inin diğer yenilenebi­lir kaynaklara göre daha fazla zorlukları bulunduğun­u vurgulayan Ali Kındap “Yerin altının yönetilmes­i zordur. Yatırım gerçekleşm­eleri, başlangıçt­a yaptığınız yatırımlar­ın çok üzerine çıkabilir. Jeotermal sondajı, petrol ve gaz sondajıyla aynı maliyetler­e sahiptir ama biz buna ek olarak kaynağın sürdürüleb­ilirliğini de sağlamak zorundayız. Arama ve sondaj faaliyetle­ri için 10 milyonlarc­a dolar yatırım yaparız ama asıl iş kaynağı bulduğumuz zaman başlar. Bu nedenle devlet destekleri kritik önem taşıyor” diye konuştu.

Jeotermal kaynaklard­an elektrik üretimi 2018’de yüzde 30 artarken, JES’lerin vereceği bedelsiz ısı desteğiyle üç farklı ilde jeotermal ihtisas sera bölgeleri kurulacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye