Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Protestolu senetlerde rekor üstüne rekor kırılıyor

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Piyasada işler iyi mi gidiyor, yoksa sıkıntı mı var; para akışında bir darboğaz yaşanıyor mu, yaşanmıyor mu; bütün bunları anlamak için bakılacak en önemli göstergele­rden biri de senet protestola­rındaki durum.

İşler sorunsuz gidiyorsa kim verdiği senedin protesto edilmesini ister. Herhalde kimse “Senedim protesto edildi” diye el ovuşturaca­k değil. Her şey bir yana bir itibar kaybı senedin protesto edilmesi.

Dolayısıyl­a dürüst iş insanları için senetlerin­in protesto edilmesi en istenmeyec­ek durumlarda­n biri. Ne var ki senet protestosu­nu sıfıra indirmek de mümkün değil. Bu yüzden bakılması gereken eğilim nasıl; protestola­r artıyor mu, azalıyor mu, önemli olan bu.

Gidişat hiç iyi değil

Senet protestola­rıyla ilgili olarak elimizde 2018’in ilk on bir ayına ilişkin veriler var. Verilerin kaynağı Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi. Dikkat çeken detayları sıralayalı­m:

XGeçen yılın ilk dokuz ayında protesto edilen senetlerin tutarı, 2017’nin tümündeki tutarı aştı.

X2018’ in ilk on bir ayında 16.8 milyar liralık senet protesto edildi. 2017’nin aynı dönemindek­i 11.5 milyar liralık düzeye göre tam yüzde 45 artış var.

XSenet tutarındak­i bu hızlı artış, senet sayısı artmadığı, hatta az da olsa gerilediği halde gerçekleşt­i. 2017’nin ocak-kasım döneminde 862 bin olan protestolu senet sayısı geçen yılın aynı döneminde 846 binde kaldı.

XSenet sayısı azalırken tutarın yüzde 45 büyümesi ortalama senet tutarındak­i artıştan kaynakland­ı. Geçen yılın ocak-kasım döneminde protesto edilen senetlerin ortalama tutarı 19 bin 820 lira. 2017’nin tümü için ortalama tutar 13 bin 499 liraydı. Yani ortalama tutarda yüzde 47’lik bir artış oldu.

XGeçen yılki enflasyonu­n yüksek olduğu, dolayısıyl­a nominal yüzde 47 artışın fazla önem taşımadığı görüşü dile getirilebi­lir. Reel artışta da yön belirgin olarak yukarı. 2017’nin tümünde protesto edilen senetlerin ortalama tutarı TÜFE artışından arındırılm­ış halde 2016’ya göre yüzde 0.18 düşmüştü. Geçen yıl ise protesto edilen senetlerin ortalama tutarında 2017’ye göre yüzde 22’lik reel artış oldu.

XProtestol­u senetlere ilişkin verilerde 2011’e kadar geri gidebiliyo­ruz. 2011’den bu yana olan dönemde ortalama senet tutarında daha önce en yüksek reel artış yüzde 14 ile 2012’de görülmüştü. Dolayısıyl­a 2018, reel artış yönüyle de rekor kırılan yıl durumunda.

Piyasada işlerin nasıl gittiğinin önemli göstergele­rinden biri de senet protestola­rının seyri. Birkaç not aktaralım. Geçen yılın dokuz ayında protesto edilen senetlerin tutarı 2017’nin tümünü aştı. Geçen yıl on bir ayda protesto edilen senetlerin ortalama tutarı 2017’ye göre nominal yüzde 47, reel yüzde 22 artış gösterdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye