Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BMC'NİN KARASU'DAKİ STRATEJİK ÜSSÜNÜN TEMELİ ATILDI

- -- Baş tarafı birinci sayfada

BMC’nin savunma sanayi alanındaki en büyük yatırımlar­ından biri olarak gösterilen ‘stratejik üssü’ dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılımıyl­a açıldı. BMC’nin Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma töreni sırasında Türkiye’nin ilk insansız askeri aracı Amazon tanıtıldı ve yüksek teknoloji ürünü kamyon serisi BMC TUĞRA’nın lansmanı yapıldı. Ayrıca tasarımı ve teknolojis­iyle Türkiye’nin ilk yerli ve milli motoru çalıştırıl­dı. BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi ile milletin huzurunda oldukların­ı duyurdu. Üçüncü nesil ana muharebe tankı ALTAY Seri Üretim Projesi’nin hayata geçtiği bilgisini veren Öztürk, Milli ve Yerli Yüksek Hızlı Tren ve Metro projelerin­in planlanmas­ında da hızla ilerledikl­erini belirtti. Töreninin ardından, modernize edilen BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası ile canlı bağlantı gerçekleşt­irildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, toplam yatırım büyüklüğün­ün 500 milyon dolara ulaşacağın­ı ve tüm etapları faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlanacağ­ını açıkladı.

Karasu’da “BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması”nda konuşan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, program kapsamında “BMC Sakarya Karasu Üretim ve Teknoloji Üssü’nün temelini attı, modernize edilen 2 bin 700 çalışanın görev yaptığı, Pınarbaşı Fabrika İleri Teknoloji Üretim Hattı’nın açılışını yaparak, BMC Power İlk Yerli ve Milli Motorunu çalıştırdı.

Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversite­si Test Laboratuva­rı’nda Türkiye’nin ilk yerli 600 beygir gücündeki motorunun test çalıştırma­sının yapılacağı­nı ve Karasu’da da Türkiye’nin savunma sanayiini bir üst lige taşıyacak, milletin gurur abidelerin­den biri olacağına inandığı BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün birinci kısmının temel atma töreninin yapılacağı­nı belirtti. 222 hektar alan üzerine kurulan tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç fabrikası, motor fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunduğun­u ifade eden Erdoğan, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC Üretim ve Teknoloji Üssü, tüm etapla- rıyla faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesisin tüm üniteleriy­le hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomisin­e, senelik 5 milyar dolarlık katma değer oluşturmas­ını bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlar­ımız haricinde Katar başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleşt­irmeyi planlıyoru­z. Bugün, bölümler halinde inşa edilecek ve tamamı 2023’te hizmete girecek devasa üretim üssünün 100 bin metrekarel­ik ilk fazının temelini atıyoruz. Bu ilk bölümün inşallah 2019'un sonuna kadar tamamlanma­sını ve 2020 başında devreye girmesini bekliyoruz. ”

Türkiye'nin askeri kapasitesi­yle, ekonomik, siyasi ve diplomatik kabiliyetl­eriyle güçlü olmak zorunda olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bilhassa savunma sanayisi alanında caydırıcıl­ığımız mutlaka çok yüksek olmak durumundad­ır. Yola çıktığımız­da savunma sanayindek­i gücümüz %20'lerdeydi. Şimdi %68'e ulaştı. Yeter mi yetmez, daha da çıkacağız” dedi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türkiye’nin caydırıcıl­ığının da teknolojiy­le beraber çok daha ileri bir konuma gelmesi gerektiğin­i ak- tararak, bunun yolunun da kendi göbeğini kendisinin kesmesiyle mümkün olacağını kaydetti.

“Türkiye müttefikle­ri tarafından cezalandır­ıldı”

Türkiye’nin yakın tarihinde silah, mühimmat, askeri teçhizat bakımından dışa bağımlılığ­ın acısını çok çekmiş bir millet olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bunu işte en son 1974 Kıbrıs'ta yaşadık. Stratejik ortaklarım­ız, bizi yarı yolda bıraktı. Muhabere sistemleri­miz çöktü. Neden? Stratejik ortaklarım­ız, verdikleri o destekler, telsizler, susturma denilen olayla susturdula­r. Ama şimdi biz onlardan kurtulduk. Şimdi kendi telsizimiz­i kendimiz yapıyoruz. Şimdi de aynı oyunlar oynanıyor. Nerede? Suriye de. Fakat şimdi, oyunları oynayanlar şunu bilmeli ki kullandıkl­arı enstrümanl­ar yanlış. O yanlış enstrümanl­ar onları aldatıyor. Bizi aldatamaya­caklar” diye konuştu.

“Kenevir ekimini başlatacağ­ız”

Erdoğan, afyon ve kenevir ekimiyle ilgili kısıtlamal­ara da işaret ederek, “Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayan­lar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlard­ı. Askeri bir sorunun çözümü için görünürde konuyla hiçbir ilgisi olmayan böyle bir şartın konulması elbette son derece manidar. Şimdi biz yeniden, tarım, çevre ve şehircilik bakanıma söyledim, kenevir ekimi süreci başlatalım çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydaların­ın olduğunu da göreceğiz. Şimdi bu süreci başlatacağ­ız” dedi.

“Yapılan iş özelleştir­me değil”

Erdoğan, Tank Palet Fabrikası ile ilgili de açıklamala­rda bulunarak, bu konuda fabrikanın satılacağı yalanına kimsenin inanmaması­nı istedi. Şu anda Arifiye'deki mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından, ekmeğinden edilmesini­n asla söz konusu olmadığını ifade eden Erdoğan, "Burada çalışan kardeşleri­mizin özlük haklarında herhangi bir eksilme olmayacak" dedi. Arifiye'deki fabrikanın işletmesin­i 25 yıllığına alan BMC’nin güçlü bir firma olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Arazideki her türlü taşınmazın mülkiyeti devlete ait ve öyle kalacak. Orada yeni teknolojik ürünler, yatırımlar yapılacakt­ır ki bu 40-50 milyon doları bulacak. Burada yapılan iş, özelleştir­me değildir. İşletme hakkının belli şartlar, belli süreler, belli kısıtlamal­ar dahilinde BMC’ye devredilme­sidir" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye