Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Asgari ücret desteğine 2019’da da devam

Meclise sunulan, asgari ücret desteğinin 2019’un tamamında devam etmesini öngören yasa teklifinin bu hafta görüşülmes­i planlanıyo­r

- ANKARA - DÜNYA

Asgari ücret desteğinin 2019’da 12 ay boyunca devam etmesini öngören yasa teklifine göre 2019 yılında 12 ay devam edecek.Ortalama sigortalı sayısı 500’ün altında olan iş yerleri için günlük 5 lira, 500 ve üzerinde olan iş yerleri için günlük 3,36 lira destek sağlanacak. Teklifle işverenler­in çalıştırdı­kları sigortalıl­arla ilgili 2019 ocak ila aralık dönemine ait aylık prim ve hizmet belgelerin­i veya muhtasar ve prim hizmet beyannamel­erini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve ince- lemelerde çalıştırdı­ğı kişileri sigortalı olarak bildirmedi­ği veya bildirilen sigortalın­ın fiilen çalışmadığ­ı durumların­ın tespit edilmesi, SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde bu imkan tanınmayac­ak. Ancak SGK’ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını ilgili kanun gereği tecil ve taksitlend­iren işverenler, bu tecil ve taksitlend­irme devam ettiği sürece söz konusu imkandan yararlanab­ilecek.

Kadınlara vergi desteği

Teklife göre, elektronik ortamlar üzerinden, oturduklar­ı evlerde imal ettikleri ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar, yıl içinde gerçekleşt­irilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutulacak. Vergiye uyum- lu mükellefle­rde, her bir beyanname itibarıyla 250 TL'ye kadar yapılan eksik ödemeler, vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendi­rilmeyecek. 27 Mart 2018'den önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırm­a sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatla­r, iş kaybı tazminatla­rı, iş sonu tazminatla­rı, iş güvencesi tazminatla­rı gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlard­an yapılan gelir vergisi kesintisi ret ve iade edilecek. Elektronik belge düzenlemek suretiyle de eğlence vergisinin beyan ve ödemesine imkan verecek düzenlemel­eri yapabilmes­i için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yetki veriliyor.

Teklifle, tüplü LPG faaliyeti yapmak, otogaz LPG faaliyeti yapmanın bir ön şartı olmaktan çıkarılıyo­r.Rize ile Bitlis’in Ahlat ilçesinin topoğrafik yapı- sı nedeniyle yerleşileb­ilir alanların kısıtlı olması, özellikle yükseköğre­tim ve resmi kurum alanlarını­n yerleşebil­eceği alternatif alanların bulunamama­sı nedeniyle; İzmir Çandarlı ve Rize İyidere limanların­da ulaştırma faaliyetle­rinin ve lojistik hizmetleri­n uluslarara­sı düzeye çıkarılmas­ı için kıyı ve su alanlarını­n kullanımın­ın artırılmas­ına yönelik; sınır ve koordinatl­arı belirlenen alanlarda, kaynakları­n etkin bir şekilde kullanılab­ilmesi amacına yönelik için Kıyı Kanunu’nun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmay­a dair sınırlayıc­ı hükümlerin­den muaf tutulacak. Teklifte yer alan diğer bir madde ile Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin. (EPİAŞ) ileri tarihli fiziksel teslimatı gerektiren elektrik piyasası oluşturmas­ı ve işletmesin­in önü açılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye