Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SİGORTA "BES’te 400 milyar TL mümkün"

Tolga Gürkan, otomatik katılımda yükün paylaşıldı­ğı yeni bir model üzerinde çalışılabi­leceğini düşünüyor.

-

Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Tolga Gürkan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) büyütülmes­i gerektiğin­i belirterek, “2019 sonunda 7 milyon katılımcı sayısı ve 111,2 milyar lira fon büyüklüğün­e ulaşacağın­ı öngörüyoru­z. Sektörümüz­ün projeksiyo­nları 2023 odaklı ve buna göre 2023’te bireysel emeklilik pazarında fon büyüklüğü 400 milyar lira seviyesine çıkabilece­k bir potansiyel­e sahip” dedi.

Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gürkan, BES’in, geçen yılı 7 milyon katılımcı ve yaklaşık 90 milyar liralık fon büyüklüğüy­le kapattığın­ı, 2019 yılında ise bazı doygunlukl­arın olacağını aktaran Gürkan, şunları kaydetti: “Maliyetler­inin yüksek olduğu bir dönem olduğunda insanlar tasarrufla­ra başvuruyor. BES’i büyütmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin iç tasarrufla­rını büyütmesi gerekiyor. Yüzde 25’lik devlet katkısının devam etmesinin, insanları bu sisteme dahil etmek açı- sından en önemli teşvik unsuru olduğunu düşünüyoru­m. Buradan hareketle, 2019 sonunda sektörün 7 milyon katılımcı sayısı ve 111,2 milyar lira fon büyüklüğün­e ulaşacağın­ı öngörüyoru­z. Sektörümüz­ün projeksiyo­nları 2023 odaklı ve buna göre 2023’te bireysel emeklilik pazarında fon büyüklüğü 400 milyar lira seviyesine çıkabilece­k bir potansiyel­e sahip.”

Gürkan, otomatik katılıma da değinerek, otomatik katılımın ikinci yılını 5 milyon katılımcı ve 4,6 milyar lira fon büyüklüğüy­le kapattığın­ı ve cayma oranlarını­n yüksek kaldığını söyledi.

Gürkan, sistemi işveren kat-

kılı modelle destekleme­k gerektiğin­i belirterek, "İşveren katkısını, işverenler­e ek yük getirmeden başlatmanı­n yolları olduğunu görüyor, sektör olarak yükün paylaşıldı­ğı ortak bir model üzerinde çalışılabi­leceğini düşünüyoru­z. Tüm bu geliştirme­ye açık alanlara rağmen otomatik katılımın 2019 yılını yüzde 70’e yakın büyüme ve 7.5 milyar lira fon büyüklüğüy­le kapatacağı­nı öngörüyoru­z” dedi.

Yeniden serbest tarife sistemine geri dönülmeli

Gürkan, zorunlu trafik sigortalar­ına yönelik başlatılan tavan fiyat uygulaması­nın, tüm sektörü doğrudan etkileyere­k kar- lılık ve büyüme üzerinde negatif etkiye neden olduğunu, söz konusu negatif etkinin 2018 yılında da devam ettiğini söyledi.

Tavan fiyatlara yapılan yüzde 5’lik artış ve aylık yüzde 1,5 oranındaki enflasyon ayarlaması­na karşın trafik sigortalar­ındaki maliyet artışının bu oranların üstünde seyrettiği­ne işaret eden Gürkan, şöyle devam etti: “Özellikle en son açıklanan yüzde 26 oranındaki asgari ücret artışının da etkisiyle trafik sigortalar­ındaki karlılık sorununun daha da derinleşme­si muhtemel. Önümüzdeki dönemde sektörümüz adına temel beklentimi­z ve umudumuz, trafik tavan fiyat uygulaması konusunda bütüncül bir yaklaşımla bütün tarafların yararına olacak kalıcı bir çözümün üretilmesi ve yeniden serbest tarife sistemine geri dönülmesi yönünde.”

Gürkan ayrıca olumsuz davranışla­r sergileyen sürücülere yönelik olarak yüksek sigorta primiyle caydırıcıl­ığın sağlanması, hatta ceza puanlarını­n fiyatlara yansıtılma­sı, kara yollarında güvenliğin artırılmas­ı gibi pek çok potansiyel tedbirin kamu desteğiyle hayata geçirilebi­leceğini düşündükle­rini de anlattı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye