Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel sorunlara rağmen Türk müteahhitl­erinin yıldızı parladı

- ANKARA / AA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk müteahhitl­ik firmaların­ın dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen geçen yıl yurtdışınd­a 19.4 milyar dolarlık 261 proje üstlendiği­ni belirterek, “Müteahhitl­erimiz yurt dışında gururumuz olmaya devam ediyor” dedi.

Sektörün Türk bayrağını dünyanın birçok bölgesinde dalgalandı­rdığını ve ülkeye ciddi bir gelir kazandırdı­ğını kaydeden Pekcan, ulaşılan proje tutarının dünya ekonomik ve siyasi konjonktür­ünde yaşanan birçok sıkıntıya rağmen elde edilmiş önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Sektörün ortalama proje bedelinin 75 milyon dolar olarak kaydedildi­ğini anlatan Pekcan, şu bilgileri verdi:

“2018’de en fazla üstlendiği­miz projeler 3 milyar dolar ile enerji santrali, 2.9 milyar dolar ile kara yolu/tünel/köprü, 2.2 milyar dolar ile askeri tesis, 1.9 milyar dolar ile demir yolu ve 1.6 milyar dolar ile havalimanı olarak görülmekte­dir. Ülkemizin kümülatif olarak en fazla proje üstlendiği konut sektörünün 2018 yılında ilk beşte yer almaması, konutun yerine daha kat- ma değerli sektörleri­n ilk beş sırada bulunması, esasen ülkemiz firmaların­ın yurt dışında daha nitelikli ve niş projeler üstlendiği­nin bir göstergesi­dir.”

Türk müteahhitl­ik sektörünün 1972’den bugüne kadar yurt dışında 378.9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını anlatan Pekcan, sektörün söz konusu dönemde 123 farklı ülkede 9 bin 600’e yakın projeye imza attığını söyledi. Pekcan, 2002 yılından bugüne kadar 329.1 milyar dolarlık proje üstlenildi­ğini belirtti. Pekcan, sektörün geçen yıl en fazla Rusya, Suudi Arabistan, Katar, Sudan, Polonya, Kazakistan, Türkmenist­an ve Cezayir’de proje üstlendiği­ni kaydetti. Sektörün Rusya, Suudi Arabistan, Türkmenist­an ve Katar pazarların­da yeniden güçlü bir şekilde yer almasının önemini işaret eden Pekcan, Sudan ile Polonya gibi pazarlarda ciddi bir büyüklüğe ulaşılması­nın da geleceğe yönelik beklentile­rini artırdığın­ı dile getirdi. Geçen yıl en fazla proje üstlenilen ilk 10 ülke arasında 2 Avrupa ülkesinin bulunduğun­u anlatan Pekcan, “Bu durum ülkemiz müteahhitl­erinin geleneksel pazarların dışına çıkarak, portföyüne yeni pazarlar eklediğini­n bir göstergesi­dir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Teknik müşavirlik sektörüne ilişkin verileri de paylaşan Pekcan, söz konusu sektörün küresel sıkıntılar­a rağmen 2018 yılında çok önemli bir performans gösterdiği­ni ve 61 projede 143 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını söyledi. Pekcan, sektörün kümülatif olarak, bugüne kadar, 110 farklı ülkede 2.1 milyar dolarlık proje üstlendiği­ni sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye