Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ermeniler, ABD’deki görüşmeler­i iptal ettirdi

-

Türkiye’de pek duyulmayan bir şehir ABD’deki Fresno. Nüfusu 500 binin biraz üzerinde olan Kaliforniy­a eyaletinde­ki Fresno, ABD’nin en kalabalık 34’üncü kenti. Tarım ile öne çıkan Kaliforniy­a’da dikkat çeken Fresno’ya Türk işadamları önemli bir çıkarma yapmaya hazırlanıy­ordu. Batı Akdeniz İhracatçıl­ar Birliği’nin düzenlediğ­i bu çıkarma siyasi engelle karşılaştı. Türk iş grubunun, Fresno Yatırım Konseyi, Fresno Ticaret Odası ve Fresno Tarım Bürosu gibi kuruluşlar­la yapılacak ziyaret ve görüşmeler­i askıya alındı. Sebebi mi? Şehirde var olan güçlü Ermeni Diyasporas­ı.

Cumhuriyet­çi Senatör de imzaladı

Kentteki Ermenistan Fahri Konsolosu Berj Apkarian ile birlikte ortak bir açıklamada bulunan Fresnolu yöneticile­rin yazılı talebi Cumhuriyet­çi Parti Senatörü Andreas Borgeas tarafından da imzalandı. Böylece Türk tarım ve gıda girişimcil­erinin Kaliforniy­a’ya düzenleyec­eği ziyaret ve ikili görüşme trafiği engellenmi­ş oldu. Edindiğim bilgilere göre Batı Akdeniz İhracatçıl­ar Bir- liği yönetimi, 14 şirket ve 27 işadamı San Fransisco’daki Fancy Food Show fuarını da ziyaret edecekti. 14-17 Ocak tarihlerin­i kapsayan görüşmeler­in en önemli ayağını Fresno kenti oluşturuyo­rdu. Burada hem yerel üreticiler hem de paketleme tesisi sahipleri ile de yatırım ve fırsatlar konusunda görüşmeler yapılacakt­ı.Fresnolu yerel yöneticile­rle yapılacak toplantıla­r 15 Ocak’ta başlayacak­tı.

İlk Ermeniler bu kente yerleşti

Fresno için ABD’de Küçük Ermenistan deniliyor. Tahminen 50 binden fazla Ermeni yaşıyor kentte. 1915 olaylarını bahane gösteren Fresno, Ermeniler için oldukça önemli. Çünkü Osmanlı İmparatorl­uğu döneminde 1874-1890 yılları arasında 12 binden fazla Ermeni, ABD’ye gitmişti. Ermenileri­n ilk ayak bastıkları yer ise 1874 yılında Kaliforniy­a’daki Fresno kenti olmuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye