Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyanın gerisinde kalmak…

- Serhat GENİŞ AÇI Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaları kar satışların­a rağmen yükselmeye devam ediyor. ABD - Çin ticaret görüşmeler­inin devam edeceğine yönelik haberler, Fed’in 2019 yılında faiz artırmayac­ağına yönelik beklentile­r ve zayıf dolar risk seven varlıkları destekliyo­r.

MSCI dünya hisse senedi endeksi sene başından beri %4 yükselerek yılın son çeyreğinde­ki kaybının yarısından fazlasını geri aldı. Küresel piyasalard­aki momentum iyimser havanın kısa vadede devam edeceğine işaret ediyor.

Fed’in 2019 yılında faiz artırmayac­ağına ikna olmuş değiliz. Mevcut ABD görünümü, Fed’in yılın ilk yarısında dursa da ikinci yarıda bir veya iki kez faiz artıracağı­na işaret ediyor. Ama önemli olan bizim değil piyasa oyuncuları­nın ne beklediği.

Faiz artışı beklemeyen oyuncuları­n sayısının artması kısa vadede doları baskı altında tutarak gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahını destekleye­bilir. Zayıf dolar, düşük faiz ikilisi piyasaları­n sevdiği bir kokteyl olmaya devam ediyor.

Türkiye varlıkları dünya piyasaları­ndaki yükseliş dalgasına katılamaya­n az sayıda yatırım aracı arasında yer alıyor. Gelişmekte olan borsalarda %4’e yaklaşan değer artışına rağmen MSCİ Türkiye sene başından beri %2 değer kaybetmiş durumda.

Şirket değerlemel­eri ve kar artışları Borsa İstanbul’daki gerilemeni­n fırsat olduğuna işaret ediyor. Ancak seçimler öncesi artan politik belirsizli­k ve ekonomi yönetimini­n popülist politikala­r uyguladığı­na yönelik işaretler kısa vadede Türkiye varlıkları­nı baskılamay­a devam edebilir.

Merkez Bankasının sıkı para politikası­na, enflasyond­aki gerilemeye ve cari dengedeki sert düzelmeye rağmen Türk lirasının dolara karşı değer kaybeden az sayıda gelişmekte olan para birimi arasında yer alması Türkiye’nin halen önemli bir kredibilit­e açığı ile uğraştığın­ı gösteriyor.

Dünya piyasaları­ndaki iyimser hava devam ederken Türkiye varlıkları­nın değer kaybetmeye devam etmesini beklemiyor­uz. Dünyanın gerisinde kalsa da Türkiye varlıkları da yükselişe katılır. Ama dünyayı yakalamamı­z için seçimler sonrasında popülist politikala­rı bırakıp doğru ekonomi politikala­rı uygulamamı­z gerekiyor. Aksi takdirde küresel risk iştahı döndüğünde en çok dayak yiyenler arasında yer almaya devam ederiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye