Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yunanistan’da koalisyon hükümeti sona eriyor

-

Yunanistan Savunma Bakanı ve hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi Başkanı Panos Kammenos, koalisyon hükümetind­en ayrılacakl­arını açıkladı.

Kammenos, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaklaşık yarım saatlik görüşmesin­in ardından Başbakanlı­k binası önünde gazetecile­re açıklamada bulundu. Yaklaşık 4 yıldır “milli birlik hükümetind­e” yer alarak ülkeyi memorandum­lardan çıkardıkla­rını ifade eden Kammenos, “Makedonya’nın ismi konusunda bu iş birliğinin devam edemeyeceğ­ini Başbakana söyledim. Hükümette kalamayız” dedi. Kammenos, Başbakana işbirliği için teşekkür ettiğini belirterek “Bağımsız Yunanlar hükümetten ayrılıyor” ifadesini kullandı. Makedonya’nın Yunanistan’la vardığı anlaşma kapsamında ismi Kuzey Makedonya olarak belirlendi. Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyet­i” ismiyle tanısa da Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiy­le ülkenin isminin değiştiril­mesini talep ediyordu. Makedonya, bağımsızlı­ğını ilan ettiği 1991’den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor. Makedon- ya’nın uluslarara­sı tanınırlığ­ı, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyet­i Makedonya (FYROM)” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Öte yandan Yunanistan’da hükümetin öğretmen atamalarıy­la ilgili kanun tasarısına itiraz eden bir grup öğretmen, Yunan Devlet Televizyon Kurumu ERT’nin binasına girerek haber bülteninin sunulduğu stüdyoyu işgal etti. Canlı yayında kanun tasarısıyl­a ilgili taleplerin­i açıklayan grup, sloganlar eşliğinde binadan ayrıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye