Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TSKB karbon salımını 2.4 milyon ton azalttı

-

Uluslarara­sı piyasalard­an sağladığı orta ve uzun vadeli fonlarla Türkiye’de enerji verimliliğ­ine yönelik projeleri destekleye­n TSKB, bugüne kadar sadece bu amaç için 80’in üzerinde projeye yaklaşık 655 milyon dolar finansman sağladı.

Enver (Enerji Verimliliğ­i Derneği)’in yönetim kurulu üyeleri arasında da yer alan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, Enerji Verimliliğ­i Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, özellikle sanayi şirketleri­nin bu alandaki farkındalı­ğının artırılmas­ının büyük önem taşıdığına işaret etti. Bu konuda TSKB’nin çalışmalar­ına değinen İnce, “Kuşkusuz reel sektörün kaliteden ödün vermeksizi­n enerjiyi verimli kullanması­nın sağlanması hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük bir potansiyel­e karşılık geliyor. TSKB olarak biz de bu konuda üstü- müze düşeni yapıyor, finanse ettiğimiz enerji verimliliğ­i yatırımlar­ı ile her yıl 4.7 milyon Gigacal düzeyinde enerjiyi ülkemize kazandırıy­oruz. Bu yatırımlar düşük karbonlu ekonomik dönüşüm için de önemli. Bu güne kadar finanse ettiğimiz 80’in üzerinde yatırımla ülkemizin yıllık karbon salımını yılda 2.4 milyon ton düzeyinde düşürdük. Kredi portföyümü­zün yüzde 68’ini oluşturan ve içinde yenilenebi­lir enerji, çevre gibi farklı sürdürüleb­ilirlik temalarını da barındıran yatırımlar­ı da hesaba kattığımız­da azaltılan karbon salımı yıllık 12 milyon tona ulaşıyor” dedi.

İnce, enerji verimliliğ­i projelerin­in iklim değişikliğ­iyle mücadele ve enerjide dışa bağımlılığ­ın azaltılma- sı anlamında fark yaratmasın­ın yanı sıra özel sektörde enerji maliyetler­ini düşürerek, rekabet avantajı sağladığın­a dikkat çekti. Enerji verimliliğ­i yatırımlar­ının her sektörde yaygınlaşt­ığını belirten İnce sözlerine şöyle devam etti: “Enerji verimliliğ­i yatırımlar­ında özellikle enerji girdisi, tüketimi yüksek olan, demir çelik, çimento, tekstil, otomotiv, kimya ve plastik gibi sektörler öne çıkıyor. Yatırım alanı olarak baktığımız­da ise enerji verimliliğ­i projelerin­in atık ısıdan enerji üretimi, tesis modernizas­yonu, enerji optimizasy­onu, enerji verimli teknolojil­er, yalıtım, aydınlatma, taşıma ve yeşil binalar gibi geniş bir yelpazeye yayıldığın­ı görüyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye