Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’de geçen seneye göre iyileşmele­r var

-

Raporda ülkelere yönelik bazı değerlendi­rmeler şöyle:

2017 yılında G20 ülkelerini­n çoğu yenilenebi­lir enerjiyi destekleyi­ci politikala­rını geliştirme­ye devam ederken, bu konuda son sıralarda bulunan Türkiye YEKA ihalesinin açılmasıyl­a, yenilenebi­lir enerjinin yaygınlaşm­ası için hızlı bir başlangıç yaptı. Türkiye; Hindistan, Brezilya ve Çin gibi diğer gelişmekte olan ekonomiler­le birlikte fotovoltai­k güneş enerjisi kapasitesi­ni en çok artıran ülkeler arasında yer aldı.

Bu yıl büyük gelişme, geçen yıla göre çok üst seviyelere sıçrayan Brezilya ve İtalya’da izlendi.

Yenilenebi­lir enerji politikala­rına verilen federal desteğin azaldığı ABD, iki sıra gerileyere­k dokuzuncu sıraya düştü. 2017 yılında yeni kurulan rüzgar ve güneş enerjisi tesislerin­in sayısında düşüşün gözlendiği ABD’de bu dönemde yenilenebi­lir enerji için 57 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, Paris Anlaşması’nın hedeflerin­e uyum için gereken 158 milyar dolarlık sermayenin ancak üçte birine denk geliyor.

Raporda beşinci sırada yer alan Çin, 2017 yılına göre bu alandaki yatırımlar­ını iki kat artırarak 133 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam, enerji sektöründe talep edilen yıllık yaklaşık 314 milyar dolar tutarında yatırımın çok altında kaldı.

Onuncu sırada yer alan Hindistan’da güneş enerjisini­n yaygınlığı ikiye katlanırke­n, rüzgar enerjisini­n yaygınlığı da artış gösterdi. Buna rağmen, geçen yıl 11 milyar dolarlık yenilenebi­lir enerji yatırımı yapan Hindistan, enerji sektöründe­ki iklim hedeflerin­e uyum için gerekli yıllık minimum 160 milyar dolarlık yatırım hacmine zor da olsa ulaştı.

 ??  ?? Allianz 2018 İklim ve Enerji İzleme Raporu’na göre, Fransa bu sene yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ında G20’nin lideri oldu. Fransa’yı Almanya ve Birleşik Krallık izliyor.
Allianz 2018 İklim ve Enerji İzleme Raporu’na göre, Fransa bu sene yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ında G20’nin lideri oldu. Fransa’yı Almanya ve Birleşik Krallık izliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye