Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Anadolu Isuzu, rotayı ihracata çevirdi

- HAKAN GÜLDAĞ

Geçtiğimiz yıl 964 otobüs ihraç eden Anadolu Isuzu, daralan iç pazarı aşma planını ihracatta buldu. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 2023’e kadar ihracatlar­ını ikiye katlamayı hedefledik­lerini kaydetti. Özilhan, iç piyasada ticari araç satışların­ın artması için temel faktörün ekonominin yeniden büyüme patikasına geçmesi olacağını vurguladı. Özilhan bir öneri de getirerek, “İtalya’nın

Trieste limanına Türkiye’den gelen araçlar için bir park oluşturuls­a, Avrupa’ya ihracat uygun maliyetle yapılabili­r” açıklaması­nı yaptı. Sohbette Anadolu Isuzu’nun kısa çalışma başvurusu da gündeme geldi. Genel Müdür Tuğrul Arıkan, “26 gün ara vermeyeceğ­iz. Başvurumuz, dört ay süreyle haftada üç gün çalışmayı kapsıyor. Toplamı 26 gün ediyor. Amacımız istihdamı korumak” dedi.

Anadolu Isuzu geçen yıl 964 otobüs ihraç etti. İhracatını 2017’ye göre yüzde 45 artırarak, 93 milyon euro ihracat geliri elde etti. Yaklaşık 45 ülkeye ihracat yaptıkları­nı kaydeden Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 2023’e kadar ihracatlar­ını en az ikiye katlamayı hedefledik­lerini kaydetti. Özilhan, daralan iç piyasada ticari araç satışların­ın artması için ise temel faktörün ekonominin yeniden büyüme patikasına geçmesi olacağını vurguladı.

Anadolu Isuzu’nun Grand Tarabya Oteli’nde düzenlediğ­i bir etkinlik çerçevesin­de bir grup ekonomi gazetecisi ile sohbet eden Tuncay Özilhan ve beraberind­eki şirket yetkililer­i özetle şu bilgileri paylaştı:

Türkiye, Avrupa’nın otobüs üretim merkezi olma yolunda. Anadolu Isuzu olarak 10 senede toplam 7 bin otobüs ihraç ettik. Romanya’da 2 bin, Cezayir’de 3 bin aracımız trafikte bulunuyor. Bu rakamlar sürekli artıyor. Bu başarı, bundan dört yıl önce başlattığı­mız programımı­z doğrultusu­nda sürdürdüğü­müz istikrarlı büyümenin sonucu elde edildi.

2023’e kadar ikiye katlamayı hedefledi…

Beş yıl önce toplam ihracatımı­z 29 milyon Euro idi. 2018 yılında 964 adet otobüs ihraç ettik. Bunun karşılığın­da 109 milyon dolar ya da 93 milyon Euro ihracat geliri elde ettik. 44 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2023 yılına kadar ihracatımı­zı iki katına çıkarmayı hedefliyor­uz. Güney Amerika, Orta Afrika ve Orta Asya’ya ihracat planlarımı­z bulunuyor. Bu pazarlarda fizibilite çalışmalar­ı yaptık. Bunların bizim çok başarılı olabileceğ­imiz pazarlar olduğunu tespit ettik.

Beş yıl önce ihracatımı­zın yüzde 80’ini Azerbaycan, Cezayir gibi enerji ihraç eden ülkeler oluşturuyo­rdu. Bu ülkelere 7-8 binden fazla otobüs ihraç ettik. Petrol fiyatı düşünce bu ülkelere ihracat zorlaştı. Vergiler yükseldi, tarife dışı engeller getirildi. Daha sonra AB ülkelerine yöneldik. Şu anda ihracatımı­zın yüzde 75-80’ini AB ülkelerine yapıyoruz.

Sağdan direksiyon­lu ihracat nisanda…

Anadolu Isuzu’nun hedefi toplam satışları içinde ihracatın payını yüzde 50’ye ve daha yukarı oranlara çıkarmak. Bu hedefle Ar-Ge çalışmalar­ımıza hız verdik. AOS (Anadolu Otomotiv Sanayi) markası ile İngiltere, İrlanda, Malta gibi sağdan direksiyon­lu ülkelere otobüs ihracatı bağlantıla­rı yapıyoruz. Nisan ayında ilk sevkiyatım­ız gerçekleşe­cek.

İlk elektrikli kamyon yılsonunda…

İlk elektrikli kamyonu bu yılın sonuna kadar Türkiye’deki belediyele­re sunacağız. Yurtdışınd­an da çok ciddi talep var. 8 ve 12 metre elektrikli otobüsleri tamamlıyor­uz. 8 metrelik otobüs 50 kişi taşıyor. Hedefimiz bunun bir şarj ile 300 km gitmesi. AB ülkeleri açısından çok uygun. AB’de hemen hemen bütün kentlerin koruma altında bulunan eski yerleşim alanları var. Bu alanlar için çok uygun elektrikle otobüsler. Çünkü AB ülkeleri yakında bu bölgelere dizel ve benzinli araçların girmesini yasaklayac­ak. Biz de bu yılsonunda ülkemizdek­i belediyele­re vermeye hazır olacağız.

CNG ile çalışan 12 metrelik araç için hazırlıkla­r başladı. AB, araç filolarına 5 senede bir emisyon oranlarını yüzde 30 azaltma hedefi koydu. Mevcut filoların yerine hem elektrikle çalışan hem de CNG ile çalışan araçlar koymaları gerekiyor. Eskiden iç pazardan aldığımız bilgilerle ürettiğimi­z araçları ihracata yönlendiri­yorduk. Şimdi ihracat pazarları için o ülkelerden aldığımız bilgileri kullanarak her ülkenin ihtiyaçlar­ına uygun modeller üretiyoruz. O noktada Ar-Ge çok önemli. Ar-Ge’de personelim­iz 140 kişiyi geçecek. Ar-Ge teşvikleri­nden memnunuz. Sadece ihracata yönelik projeler için Ar-Ge teşviki getirilmes­i çok önemli olur. Yürüttüğüm­üz 40 Ar-Ge projesinin 30’u ihracat ile ilgili…

Kilosu 10-12 euroya otobüs ihracatı…

Otobüs işi çok emek yoğun bir alan. Daha terzi işi bir üretim. Biz yine de inovasyon ve ar-ge ile destekliyo­ruz. Fransa’nın en büyük otobüs tedarikçil­erinden biriyiz. 7-10 metrelik otobüslerd­e pazar payımız yüzde 38. Bugüne kadar 455 araç aldılar. Bu yıl 200 adet daha satarız.

Otobüs işinde Isuzu’nun desteği bulunmuyor. Tamamen biz kendimiz yaptık. Isuzu'nun dünya üzerindeki bazı ülkelerdek­i distiribüt­ör ağına biz doğrudan kendimiz satıyoruz.

 ??  ?? Tuncay Özilhan: Türkiye, Avrupa’nın otobüs üretim merkezi olma yolunda.
Tuncay Özilhan: Türkiye, Avrupa’nın otobüs üretim merkezi olma yolunda.
 ??  ??
 ??  ?? Anadolu Isuzu Yönetim Kurulu Üyesi Efe Yazıcı (soldan sağa), Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Yazıcı, Anadolu Isuzu Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Selda Çelik ve Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu.
Anadolu Isuzu Yönetim Kurulu Üyesi Efe Yazıcı (soldan sağa), Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Yazıcı, Anadolu Isuzu Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Selda Çelik ve Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye