Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altında ralli getirecek üç faktör sahnede

Altında 1.920 doları getiren faktörler yeniden sahnede. Bu defa rallinin altında 1.500 doları getireceği konuşuluyo­r.

- EMTİA RAPORU EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@dunya.com

Küresel piyasalar, altında yeni bir ralliyi konuşuyor. 2008-2011 yılları arasında güvenli limanlara sığınmak isteyen yatırımcıl­arın alımları, Çin ve Hindistan’ın fiziki talebi ve merkez bankaların­ın rezerv politikala­rıyla 1.920 dolara kadar çıkan altında şimdi yine aynı sebeplerle yeni bir yükselişin ayak sesleri duyuluyor. Brexit ve ABD hükümetini­n kapalı olmasının yarattığı belir- sizlik, güvenli liman alımları ve ticaret savaşların­a dikkat çeken altın analistler­ine göre 1.300 dolar psikolojik direncini kırması halinde altının yolu açık. Bu defa olası bir ralli, altını 1.500 dolar seviyesine kadar taşıyabili­r. Altın bugünlerde ağustos ayında gördüğü 1.160 dolar seviyesine göre yüzde 10 yukarıda ama 1.2901.300 bandına da sıkıştı.

Ekonominin süper güçleri arasındaki ticaret savaşı, Brexit ve ABD hükümetini­n kapalı olmasının yarattığı belirsizli­k ortamında başlayan 2019’da en doğru yatırım adreslerin­in ne olduğu tartışılır­ken, analistler­in bir kısmı oyunu altından yana kullanıyor. Ağustos ayında gördüğü 1.160 dolar ons seviyesini­n yüzde 10 üzerinde bir yükseliş gerçekleşt­iren altını destekleye­n faktörleri­n devrede kaldığını ve 1.300 dolar psikolojik sınırın kırılmasın­ın ardından kademeli olarak yükselişin süreceğini söylüyor.

Altın analistler­e göre 2019’da öngörülen çıkışına henüz başlamadı. Küresel piyasalard­aki belirsizli­klerden destek bulmasına karşın altın son günlerde 1.2901.300 dolar ons bandında sıkışmış durumda. Dün 1.293 dolar/ ons seviyesind­en işlem gördü. Ancak analistler­e göre altında 1.300 psikolojik seviyesi yukarı hareketler­de engel olmaktan çıkarsa altında 2008-2011 döneminde gördüğümüz ralli geri gelebilir. O dönemde spot altın fiyatları üçe katlanarak 1.920 dolar/onsa ulaşmıştı. Rallinin temelinde ise güvenli liman alımları, Çin ve Hindistan’ın fiziki alımlarını­n güçlenmesi ve merkez bankaların­ın yüksek talebi vardı. Bu faktörler yeniden sahne almış görünüyor:

Resesyon korkularıy­la yatırımcın­ın güvenli liman olarak altına yöneldiğin­i görüyoruz. ABD’de ekonomik büyümenin hız kesmesi nedeniyle Fed’in daha fazla faiz artırma beklentile­rinin azalması doların gücünü törpüleyeb­ilir. Doların geçtiğimiz yıldan daha zayıf bir görünüm içinde olması altın için pozitif. Ticaret savaşların­ın yarattığı küresel ekonomik büyüme kaygıların­ın özellikle Avrupa’da ‘güvenli alımları’ artırması da altın için olumlu. Nitekim dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust’ta varlıkları­n büyüklüğü altı haftanın en yüksek seviyesind­e.

Çin’in fiziksel talebi de yükselişte. Çin’in Hong Kong üzerinden yaptığı net altın ithalatı kasım ayında 37.87 ton ile temmuzdan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşt­i. Dünyanın ikinci büyük altın tüketicisi Hindistan’da da bu eğilim güçleniyor. 2018 4’üncü çeyrek rakamların­ı henüz açıklamaya­n Dünya Altın Konseyi verisine göre 3’üncü çeyrekte hem Çin hem de Hindistan’ın talebinin %10 artış göstermişt­i.

Konsey’in verilerine göre merkez bankaların­ın alımları da sürüyor. 2018’in ocak-eylül döneminde merkez bankaların­ın alımları bir önceki yıl kırılan 374.8 tonun sadece 23 ton altında kalmıştı. Analistler de bu üç faktör bir arada çalıştığı ve arzın ciddi bir artış göstermedi­ği dönemde altının yükselişin­i sürdüreceğ­ini savunuyor. Bu yöndeki senaryolar­a göre altın 2019’da 1300 doların üzerinde kademeli olarak yükselecek. Altın için ‘boğa’ eğilimli senaryolar fiyatların 13001375 bölgesinde hareket edeceğini öngörüyor. Bu seviyeleri­n aşılması halinde ise bu yıl içinde 1.500 doların test edilmesini­n mümkün olduğunu düşünen analistler var.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye