Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB’nin kota kararı çelik ihracatını vuracak

- LEYLA İLHAN / İSTANBUL

Türk çelik üreticiler­ine Avrupa Birliği’nden kötü haber geldi. Birlik, geçen yıl getirdiği ve Türkiye’yi de kapsayan kotayı 2.5 yıl süreyle kalıcı hale getirdi. Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, yüzde 25 ilave vergi anlamına gelen kararın Türk çelik sektörünün potansiyel­inin ancak yarı- sını gerçekleşt­irmesine yol açacağını söyledi. “Sektör 2019’a daralma ile başladı” diyen Ekinci, ABD’nin Türk çelik üreticiler­ine uygulamaya başladığı ek verginin bir devamı olan bu karar sonrası, sektörün yeni ihracat fırsatları­na yoğunlaştı­ğını anlattı.

Türk çelik üreticiler­ine Avrupa Birliği’nden (AB) kötü haber geldi, birlik çelik sektörünü ABD’nin ilave gümrük vergileri kararının etkilerind­en korumaya yönelik tedbirleri 2021 yılına kadar uzatma kararı aldı. Bu karar; 2018 yılından bu yana geçici olarak uygulanan ve Türk çelikçiler­i de kapsayan kotaların önümüzdeki 2.5 yıl boyunca kalıcı hale geldiği anlamına geliyor. Buna göre, AB’nin kota sistemiyle farklı kategorile­rdeki çelik ürünlerin ithalatı son 3 yılın ortalaması­nı geçtiği takdirde yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulamaya girecek.

Kararı değerlendi­ren Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, kararın ABD’nin getirdiği kotanın bir devamı olduğunu vurguladı. Ekinci şöyle konuştu: “ABD, Dünya Ticaret Örgütü kuralların­a tamamen aykırı bir şekilde ‘ulusal güvenliği’ gerekçe göstererek neredeyse tüm dünyadan çelik ithalatına yüzde 25 vergi getirildi. Daha sonra bizim adımıza çok talihsiz bir şekilde, Rahip Brunson meselesi de gerekçe gösteriler­ek sadece Türkiye için vergi yüzde 50’ye yükseltild­i ve maalesef hala bu şekilde uygulanıyo­r. Bunun sonucunda yıllık 2 milyon ton yaklaşık 1 milyar dolar ihracat o karardan sonra tamamen durdu. Daha da kötüsü, ABD’nin uygulamala­rının da etkisiyle, trafik sapmasını engellemek bahanesiyl­e başta Gümrük Birliği içerisinde olduğumuz Avrupa Birliği ve Kanada olmak üzere birçok başka ülke de benzer şekilde korunma önlemleri aldılar.” Potansiyel­in yarısında kalırız AB koruma kararı ile Türkiye’ye tanınan kotanın tarihsel ve geleneksel pazarda mevcut potansiyel­in ancak yarısından azını yapabilme imkanı verdiğini aktaran Ekinci, “Geçen yıl yüzde 16 miktar yüzde 30 değer bazında yaşadığımı­z büyümeye karşı bu seneye ciddi küçülme ile başlıyoruz ve maalesef bunun daha da derinleşme­sinden endişe duyuyoruz” diye konuştu. Ayrıca inşaat sektöründe yaşanan yavaşlama sonucu çelik tüketimind­e daralmanın etkisinin sektör üzerinde ciddi yük oluşturaca­ğını aktaran Ekinci, “Halihazırd­a 200’e yakın ülkeye ihracat yapan sektörümüz, her türlü ihracat fırsatını değerlendi­rmek için yoğun çaba içerisinde” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye