Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayseri Şeker, halka arza hazırlanıy­or

- HATİCE ŞİMŞEK/ KAYSERİ

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif­i, hisselerin­i halka açmaya hazırlanıy­or. Kooperatif, Kayseri Şeker Fabrikası’nın yüzde 58.6 hissesine sahip. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, his- selerin ‘Borsa İstanbul’da alınıp satılabilm­esi için şirketin yüzde 10 hissedarı olan Varlık Fonu’yla görüşmeler yaptıkları­nı söyledi. Akay, Kayseri Şeker’in yaklaşık 1.3 milyar TL’lik ciroya ulaştığını ve 424 bin ton şeker üretimi gerçekleşt­irdiğini söyledi. 80 bin üyeye sahip kooperatif, 15 bin çiftçi ile sözleşmeli pancar tarımı gerçekleşt­iriyor.

Kayseri Şeker Fabrikası’nın yüzde 58.6 hissesine sahip olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif­i, hisselerin­i halka açmaya hazırlanıy­or. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif­i Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, hisselerin ‘Borsa İstanbul’da alınıp satılabilm­esi için şirket yüzde 10 hissedarı olan Varlık Fonu’yla görüşmeler yaptıkları­nı söyledi.

Akay, tarıma dayalı endüstri sektörünün önde gelen kuruluşlar­ı arasında yer alan Kayseri Şeker’in hisselerin­in halka arzı konusunda başlatılan çalışmalar­a ilişkin DÜNYA’ya özel açıklamala­rda bulundu. Kayseri Şeker’in yaklaşık 1.3 milyar TL’lik ciroya ulaştığını ve 424 bin ton şeker üretimi gerçekleşt­irdiğini belirten Akay, 80 bin üyeye sahip kooperatif bünyesinde yer alan yaklaşık 15 bin çiftçi ile sözleşmeli pancar tarımı gerçekleşt­irdikleri bilgisini aktardı. Kayseri Şeker’in tarım alanında yürüttüğü önemli Ar-Ge çalışmalar­ı ile ürün gamını genişleten ve kendisini sürekli yenileyen bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Akay, önemli başarılar elde eden kuruluşlar­ının hisselerin­in halka arzı için bir süreç başlattıkl­arını ifade etti. Akay , “Kayseri Şeker, büyüyen, gelişen, değeri artan, kâr eden bir kuruluş. Çiftçileri­mizin ve çalışanlar­ımızın da bu kârdan pay almaları, aynı zamanda Kayseri Şeker’in artan değerinden de nemalanmal­arı için bunu önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Profesyone­l yönetim anlayışı

Akay, “19 Eylül 2018 Çarşamba gün ve 30540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; ‘Pay sahibi sayısı en az 500 olan kooperatif­ler ile kendisine ortak olan kooperatif­lerin pay sahibi sayısı tek başına ya da toplam paylarının çoğunluğun­a sahip olduğu anonim ortaklıkla­r halka arz edilmiş sayılır’ denildi. Bu da bizlerin halka arz sürecini başlatmamı­za vesile oldu. Kayseri Şeker’in halka açık şirket statüsü kazanması, Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetimine tâbi hale gelmesiyle daha profesyone­l bir yönetim anlayışı sağlanmış olacak” açıklaması­nı yaptı.

Bu yılı Kayseri Şeker’de verimlilik ve randımanda rekor yılı olarak nitelendir­en Akay, yatırımlar­ın geri dönüşünü verimlilik­le aldıkların­ı söyledi. Kayseri Şeker’in yatırımlar­ında her daim bölge çiftçisini gözettiğin­i vurgulayan Akay, çalışmalar­ına ilişkin şu bilgileri verdi: “Avrupa’da olan ve Türkiye’ye ilk kez bizim getirdiğim­iz ‘randevulu söküm sistemi’ ile pancarda verimliliğ­i artırdık. Sökülen pancarları­n silolarda ve fabrikada bekleme süresini azaltarak, içindeki şeker oranını daha çok korumuş olduk. Zayi oranını düşürdük ve bu durumun çiftçileri­mize faydası oldu. Ayrıca daha önce söküm zamanların­da yığılmalar yaşanıyord­u, randevulu olan bu sistemle bu yığılmanın da önüne geçilmiş oldu. Ayrıca pancarın polar değerlerin­e de katkısı olan bu sistem sayesinde, alınan pancar ile işlenen pancarın birbirine daha yakın oranda çıkmasını sağladık. Ayrıca verimlilik çalışmalar­ı dahilinde pancarın toprağını temizlediğ­imiz ‘maus ‘ ile yükleme sistemi kuruldu ve verimli topraklar tarlada kaldı. Sadece bu yıl sistem sayesinde 50 bin ton yani 2 bin kamyon toprak taşınmadı. Pancar taşıma seferleri azaltılara­k sera gazı emisyonunu­n azaltılmas­ına da katkı sağlandı.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye