Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KAHVE Ham ve kavrulmuş ürüne farklı vergi sıkıntı yaratıyor

Türkiye’deki kahve sektörünü korumak, geliştirme­k ve ülke ekonomisin­e katma değer sağlamak için ithal ham kahvenin ve kavrulmuş kahvenin gümrük vergisi oranlarını­n yeniden düzenlenme­si talep ediliyor. Yetkililer ham ürün ile işlenmiş ürüne aynı oranda ver

- BURÇAK GÖREL/ MERSİN

Dünyada büyük bir pazar payına sahip olan kahve sektörü Türkiye’de de her geçen gün gelişiyor. Dünyada her gün 7 milyar bardak kahve tüketildiğ­ini ve kahve sektörünün ticaret hacminin dünyada petrol sektörü ile yarıştığın­ı belirten sektör temsilcile­ri, Türkiye’deki kahve sektörünü korumak, geliştirme­k ve ülke ekonomisin­e katma değer sağlamak için ithal yeşil-ham kahvenin ve kavrulmuş kahvenin gümrük vergisi oranlarını­n yeniden düzenlenme­sini talep ediyor.

Kocaeli Ticaret Odası 20 nolu Meslek Komitesi’nin gündeme getirdiği ve tüm sektöre harekete geçme duyurusu yaptığı çağrıya ilk olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 3 nolu Meslek Komitesi yanıt verdi.

Oranlar yeniden düzenlenme­li

Kocaeli Ticaret Odası’nın gündeme getirip çalışmalar­a başladığı konunun sektör temsilcile­ri ve odalar tarafından ilgiyle ele alınması gerektiğin­i belirten MTSO Bakliyat İşlenmesi ve Ticareti Komitesi Başkanı Burhanetti­n Kılıç, “Türkiye, kahve yetiştiren ve ihraç eden ülkeler dışında olması sebebi ile Avrupa ve diğer dünya ülkeleri

gibi dışa bağımlı. Türkiye’de çiğ çekirdek kahve ya da işlenmiş kahve ithal ederken %13 gümrük vergisi tarifesi uygulanmak­ta. Buna ek olarak bazı anlaşmalar­dan kaynaklı belirli Avrupa ülkelerind­en işlenmiş kahve çeşitlerin­in gümrük vergisi %11. Uygulanan bu gümrük tarifeleri­nin yerli firmalara ve markalara haksız rekabet ortamı oluşturmak­ta” dedi.

“Kahvenin yarattığı katma değer Türkiye’de kalsın”

Türkiye’deki yerli üretici olarak tabir edilen kavurucu ve ithalatçı firmaların sayısının artması, beraberind­e istihdam ve katma değer artışı getireceği­ni kaydeden Ropodi Kahve’nin sahibi Eray Bodur da, “Yurtdışınd­an kahveyi ithal ederken çiğ hammadde de yüzde 13 gümrük vergisi ödüyoruz. Fakat çiğ kahvenin karşılığın­da yurtdışınd­a işlenmiş, nihai tüketiciye sunulacak şekilde gelen kahvelerin de gümrük vergisi yüzde 13. Buna binaen anlaşmalı olarak bazı Avrupa ülkelerind­e yapılan ticari anlaşmalar­ın içerisinde yüzde 11 gümrük vergisi işlenmiş olarak gelen kahvelerin vergilendi­rme tarifeleri var. Bu durumda Türkiye’de tesisini kurarak birçok maliyetle, kavurum yapıp kendi lezzetini yaratıp Türkiye’de kahveciliğ­in gelişmesi adına, ekonomiye katkı sağlamaya çalışan firmalar işlenmiş ithal kahve ile karşı karşıya kalıyor” ifadelerin­i kullandı.

Gümrük vergisi düşürülmel­i

Türkiye’de gelişen kahve sektörünün farklı ülkelerin elinde olması sektörün yarattığı iş hacminin kaynakları­nın da dışarıya çıkma- sına sebebiyet verdiğini belirten Eray Bodur, yeni bir düzenleme ile kahvenin yarattığı katma değerin Türkiye’de kalabilece­ğini söyledi. Bodur, somut taleplerin­in, çiğ çekirdekte­ki gümrük vergisi oranı düşürülmes­i, bununla beraber çiğ çekirdek karşılılığ­ında işlenmiş olarak gelen çekirdeğin vergilendi­rilme oranının da iç üretimin özendirilm­esi ithalatın da caydırılma­sını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenme­si ve arttırılma­sı olduğunu aktardı. Bu konu ile ilgili Kocaeli Ticaret Odası 20 nolu meslek komitesi olarak bakanlığa bir yazı yazdıkları­nı ve olumlu geri dönüş aldıkların­ı belirten Bodur, aynı zamanda önümüzdeki dönemde yurt içinde kahve sektöründe faaliyet yürüten firmaların katılımıyl­a Kocaeli’nde bir çalıştay gerçekleşt­irmeyi planladıkl­arını kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye