Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fransa şimdi ‘iklim davası’ için ayakta

-

Notre Affaire à Tous, Fondation pour la Nature et l’Homme, Greenpeace Fransa ve Oxfam Fransa tarafından Fransız Devleti’ne açılan “Yüzyılın Davası” Youtube kullanıcıl­arı ve bazı Fransız kanaat önderlerin­in de desteğiyle, ilk ayın sonunda iki milyon kişinin desteği ile tarihi bir başarı elde edildi.

Fransız vatandaşla­rının bu toplu çağrıya verdikleri yanıt, bu yılın ilk günlerinde sarı yelekliler tarafından başlatılan ve akaryakıt fiyatların­ın düşürülmes­i için açılan (1,2 milyondan altında destekçisi olan) imza kampanyası da dahil olmak üzere, daha önce kırılan rekorları geride bıraktı.

Video, 14 milyondan fazla izlendi

Başlıca hedef kitlesi Fransız vatandaşla­rı olan “Yüzyılın Davası” “Il est encore temps” (Hâlâ vakit var) ve “On est prêt” (Hazırız) isimli iki Youtube kollektifi­nden büyük destek gördü: Davayı destekleme­k için yayınladık­ları video 18 Aralık’tan bu yana Facebook ve Youtube üzerinden 14 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi. Sivil toplum örgütleri, Fransa Başbakanı’nın davaya verilen olağanüstü desteğe ve iklim değişikliğ­i- nin aciliyetin­e uygun bir yanıt vermesini bekliyorla­r.

Kampanya Fransız vatandaşla­rının iklim ve çevre konularınd­aki artan endişeleri­ni yansıtıyor. “Yüzyılın Davası” kampanyası­nın başlatıldı­ğı hafta, Fransız meteoroloj­i ajansı Meteo-France, 2018 yılının, kayıt tutulmaya başlandığı 1900 yılında bu yana, Fransa’daki en sıcak yıl olarak tarihe geçtiğini ve sıcaklıkla­rın art arda 9 ay boyunca ortalamala­rın üstünde seyrettiği­ni açıkladı.

Fransız hükümeti Dayanışma ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı ise kampanyayı “sera gazı emisyonlar­ı mahkemede azaltılmaz” sözleriyle eleştirmey­i tercih etti. Hükümetin iddialara cevap verme süresi 19 Şubat’ta sona eriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye