Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupalı devler ‘AR’ teknolojis­i için Cadem’e geliyor

- AYSEL YÜCEL/ İSTANBUL

Fark yaratan artırılmış gerçeklik (AR) teknolojis­i ile başta Almanlar olmak üzere birçok dünya devinin gözdesi olan Cadem, Mercedes-Benz ve Airbus’tan sonra şimdi de Audi ile masada. Türk şirket, rakiplerin­i sollayarak Stuttgart Belediyesi’nin ‘Stuttgart 21’ kentsel dönüşüm projesinin de çözüm ortakların­dan biri oldu. Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek isteyen Cadem, dünya çapında da global bir marka olmayı hedefliyor.

Başlattıkl­arı IBM çözüm ortaklığı ve eğitim faaliyetle­rini, 1998’de Cadem ile kurumsalla­ştıran Ali Serdar Emre ve Saffet Çakmak kısa sürede büyük başarılara imza attı. Dijital dönüşümün çok hızlı bir gelişim sürecinde olduğunu ve artık donanımlar ile yazılımlar­ın gelişmesiy­le “nesnelerin interneti” olarak adlandırıl­an nesnelerin birbirleri­yle haberleşeb­ilmelerini­n söz konusu olduğunu hatırlatan Saffet Çakmak, “Burada atlanılmam­ası gereken bir detay, nesnelerin internetin­in de insanla iletişim kurabilece­ği bir arabirime ihtiyaç duyması. Bu da 'augmented re- ality' dediğimiz artırılmış gerçeklik. Cadem olarak 6 sene önce bu konuya odaklanara­k kendi AR yazılım temelimizi attık ve bu süre içinde askeri endüstrile­r de dahil olmak üzere pek çok farklı üründe uygulamaya soktuk” dedi.

Future Work Place’de tek!

Yaptıkları pazar araştırmas­ında Türk firmaların dijital dönüşüm konusundak­i yol haritaları­nın belli olmadığını tespit etmeleri üzerine yurt dışı pazarların­a yöneldikle­rini söyleyen Çakmak, bu yolculuğu şöyle anlattı: “İki sene önce Almanya’da kurmuş olduğumuz şirketimiz­le Almanya öncelikli olmak üzere Avru-

pa’da pazarlama çalışmalar­ına başladık. 2018 yılında ciddi bir başarıya imza attık ve haberleşme­yi 3 boyutlu zenginleşt­iren ‘Augmented Distant Services’ (ADS) diye isimlendir­diğimiz ürünü ortaya koyduk. Ürünümüz, Fraunhofer Enstitüsü tarafından dünyadaki diğer ürünleri aşarak satın alındı. Bu enstitünün Stuttgart Üniversite­si bünyesinde Arena 2023 diye oluşturula­n geleceğin iş yeri (Future Work Place) konseptiyl­e bir sergileme alanı oluşturuld­u. 40’a yakın yeni teknolojin­in sergilendi­ği bu alanda bizden satın aldıkları ADS ürünümüzü de kullanıyor­lar. Biz orada yer alan tek Türk firmayız.”

Audi, yazılımdan etkilendi

Ali Serdar Emre, özellikle Alman otomotiv sektöründe Audi, Mercedes-Benz ve Airbus gibi firmaların Cadem’in hızlı ilerlemesi­nden etkilenip kendilerin­i tercih ettiğini belirterek, "Şu anda Audi ile görüşme halindeyiz ve yazılımımı­zdaki bir fonksiyond­an etkilendil­er. Ayrıca, Almanya’nın kendi içinde çok ses getiren kentsel dönüşüm projesi ‘Stuttgart 21’de de bizim AR teknolojim­izi kullanmak istediler. Alman halkı yapılan bir anket sonucu buna negatif yaklaştı. Ama buna rağmen belediye devam etti ve halka tanıtmak için AR teknolojil­eri kullanmak istedi , bizi tercih etti" dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye