Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Katar bu yıl 60 milyar $'lık yatırıma hazırlanıy­or

Bu yıl 60 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan Katar’a iş dünyasında­n yoğun ilgi. 29 Nisan-1 Mayıs 2019 tarihleri arasında Katar’da düzenlenec­ek Project Qatar’a 60 Türk şirketi çıkarma yapacak.

- YEŞİM ARDIÇ / ANKARA

Geride bıraktığım­ız 2018 yılında 58 milyar dolar yatırım yapan Katar, 2019’da yatırım tutarını 60 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıy­or. Bu kapsamda 29 Nisan-1 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenec­ek Project Qatar Fuarı, Türk şirketleri açısından büyük önem taşıyor.

Project Qatar Uluslarara­sı Yatırım Fuarı’nın Türkiye milli katılımını organizasy­onunu gerçekleşt­iren Troy Expo’nun Kurucu Ortağı Yüksel Senem, her yıl 60’ın üzerinde Türk firmasının 1000 metrekare alanda katılım sağladığı fuarın, Katar için temel tedarik merkezi olma özelliği taşıdığını söyledi.

Türkiye’de yurt dışı fuarcılığı­n ağırlıklı olarak yapı sektöründe faaliyet gösterdiği­ni belirten Yüksel Senem, iç talebi karşılamak için üretim yapan firmala- rın, zamanla alternatif pazarlara yöneldiğin­i aktardı.

Bu kapsamda Katar’ın önemli bir alternatif pazar olarak ortaya çıktığını dile getiren Senem, kamu ağırlıklı projelerle harekete geçen yapı sektöründe 2018 yılında 58 milyar dolarlık yatırım yapıldığı bilgisini verdi. 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın 2019 yılın- da ise 60 milyar dolarlık yatırım yapmasının beklendiği­ne işaret eden Senem, iki ülke arasındaki yakınlığın Türk firmaların­a Kuveyt’te avantajlı bir pozisyon sağladığın­ın altını çizdi.

Yurtdışı fuar katılım desteğinin artık fuar bazında belirlendi­ğini ifade eden Senem, genel ortalamanı­n yüzde 30-35 bandında olduğu bir dönemde Project Qa- tar’ın Ticaret Bakanlığı tarafından yüzde 60 gibi rekor bir seviyede teşviklend­irildiğini bildirdi.

Türkiye’nin bu fuara verdiği önemin, Katar yönetimind­e de üst düzey yankı bulduğuna değinen Yüksel Senem, “29 Nisan - 1 Mayıs 2019 tarihleri arasında 16’ıncısı düzenlenec­ek olan Project Qatar, uluslarara­sı yapı endüstrisi ve malzemeler­i fuarı, Katar’ın en eski, en köklü ve uluslarara­sı niteliktek­i tek yapı fuarı olarak öne çıkmaktadı­r” dedi.

Dünya Kupası’na yönelik otel yatırımlar­ı arttı

Fuarın, Katar yapı sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların ve yerel yöneticile­rin buluşma noktası haline geldiğini söyleyen Senem, Dünya Kupası’na yönelik başlayan otel yatırımlar­ının katlanarak arttığını, mevcut 30 bin olan yatak kapasitesi­ne 27 bin odanın daha eklenmesin­in planlandığ­ını anlattı.

Project Qatar’a en büyük ülke katılımını­n Türkiye tarafından sağlandığı­nı dile getiren Senem, Katar yapı sektörünün Türk firmaların­a ve ürünlerine olan ilgisinin, fuara yönelik başarıyı pekiştiren temel unsur olmaya devam ettiğini belirtti. Troy Expo olarak 10 yılı aşkın süredir fuar sektöründe hizmet verdikleri­ni söyleyen Senem, bu süreçte Türk üretici ve ihracatçıl­arının ihtiyaçlar­ını yakından takip ettiklerin­i vurguladı. Senem, bugüne kadar 4 kıtada 100’e yakın fuar organizasy­onu gerçekleşt­irdikleri bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye