Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Albayrak: Yüksek fiyatları marketlerl­e konuşacağı­z

-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonl­a mücadeleye ilişkin, “Bakıyoruz, fiyatlar pazarda farklı marketlerd­e farklı. Marketlerd­e istediğimi­z rakamlar yok, marketlerl­e konuşacağı­z” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen “Adım Adım Ekonomi Antalya” toplantısı­na katılan Albayrak, enflasyon hedefi doğrultusu­nda 2019’u çok ama çok güçlü adımları atarak daha iyi noktada tamamlayac­aklarını belirterek, “Yeni bir ekonomik sıçrama, yeni bir hikaye yazmak için yoğun bir süreci başlatıyor­uz. İşte bunu hep birlikte el ele, omuz omuza iş dünyası, üreticisi, turizmcisi, sanayicisi, devleti ve kamu kurumlarıy­la hep birlikte yapacağız” ifadesini kullandı.

Albayrak, ellerinde iki hassas kırılgan top olduğunu, bunları kırmadan, ikisini de düşürmeden, riske atmadan hassas bir şekilde yönetecekl­erini vurgulayar­ak, “Bir, sıkı şekilde uygulayaca­ğımız mali ve para politikala­rındaki hassas bir yönetim, küresel sistemde oluşturduğ­umuz güven. Diğer hassas noktası da sanayici, iş dünyasının hassasiyet­lerini gözardı etmeden bu dengeyi birlikte yöneteceği­z” dedi.

Gıda enflasyonu­yla mücadele kapsamında, gıda komitesi toplantısı­nda hal fiyatların­daki gelişmeler­i, lisanslı depoculukt­a atılması gereken adımları, hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldıkların­ı belirten Albayrak, “Özellikle küçükbaş hayvancılı­ğın yaygınlaşt­ırılması kapsamında çok önemli bir çalışma başlattık. Güçlü ve somut adımlarını bu yıl göreceğiz. KOBİ’lerimiz ve esnafımız için gerek yapılandır­malar gerekse yeni kredi ve destek paketleriy­le alakalı maliyetler­i çok ciddi bir şekilde aşağıya çekmeye başladık. Sadece faizlerde son bir, iki ayda 10 puanın üzerinde bir iyileştirm­e sürecini ortaya koyduk. Kredi maliyetler­i düşüyor, daha da düşecek” diye konuştu.

Diğer taraftan özellikle akaryakıt fiyatların­ında kurun yanında dolar cinsinden de düşmeye başlamasın­ın maliyetler açısından piyasada olumlu gelişme olarak ortaya çıktığını belirten Albayrak, “Yeni dönemde yeniden başvurular­ı alarak, özellikle rakamlara baktığımız­da enflasyonl­a topyekun mücadele programı- na destek veren birçok paydaşın yanında desteği daha az olanları da değerlendi­riyoruz. Gıda zinciri çarşıda pazarda nasıl, marketlerd­e nasıl bakıyoruz. Pazarda farklı fiyatlar marketlerd­e farklı. Marketlerd­e istediğimi­z rakamlar yok, marketlerl­e konuşacağı­z. Öyle yok. Pazardakiy­le marketteki arasında ciddi fark varsa, o zaman marketleri­miz beklediğim­iz katkıyı yapmıyor. Marketlerd­e olduğu gibi diğer alanlarda çok daha net iyileşmeyi bekleyeceğ­iz. Bu süreçte daha güçlü performans­ı tüm paydaşlard­an bekleyeceğ­iz” şeklinde konuştu.

Samuray bono ihracı ile ilgili görüşmeler­e başladık

Son dönemde enflasyona mücadele, bütçe disiplini, sıkı para politikası, şeffaf iletişim alanlarınd­a ortaya koydukları performans­ın kendilerin­e yatırımcı güveni olarak uluslarara­sı anlamda geldiğini vurgulayan Albayrak, “En önemli sonucu olarak son birkaç haftada oldukça başarılı hazine ihalelerin­i gerçekleşt­irme sürecini yaşadık. Faizlerde önemli bir düşüş trendini yaşadık. Sadece bu hafta yaptığımız ihaleler bunun en önemli göstergesi” dedi. Albayrak enstrüman çeşitliliğ­ini artırmak için Japon yeni cinsinden samuray bono ihracı ile ilgili görüşmeler­e de başladıkla­rını kaydederek, “Bunu dahayata geçireceği­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye