Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KISA ÇALIŞMA YÜKSELİŞE GEÇTİ, FİRMALAR İŞKUR’UN KAPISINDA

Geçtiğimiz aralık ‘kısa çalışma’ talepleri yeniden yükseldi. Son yılların en yüksek aralık oranına ulaşılırke­n, çok sayıda firmanın kısa çalışma ödeneğine yönelik başvurusun­un İŞKUR’da değerlendi­rmede olduğu belirtiliy­or. Başvurular­ı değerlendi­ren uzmanla

- MEHMET KAYA / ANKARA

Ekonomidek­i daralma iş gücü piyasasını etkiledi. İşçi çıkarmak istemeyen firmalar ‘kısa çalışma’ için İŞKUR’un kapısını yeniden çalmaya başladı. Son senelerde düşen başvurular geçtiğimiz Aralık ayında döneminin rekorunu kırdı. ‘Kısa çalışma’dan yararlanma­k için çok sayıda firmanın müracaatın­ın İŞKUR’da değerlendi­rilmek üzere beklediği belirtiliy­or. Bu nedenle ‘kısa çalışma’dan faydalanan­ların artacağına dikkat çekiliyor. Kısa çalışma öde- neği, işçinin son 12 aylık prime esas kazanç ortalaması­nın yüzde 60’ı kadar veriliyor ancak brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Dolayısıyl­a alınabilec­ek en yüksek ücret damga vergisi kesintisi sonrası 3 bin 808 TL düzeyine geliyor. Öte yandan İNTES’in geleneksel toplantısı­na katılan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, en fazla ölümlü kaza yaşanan sektör inşaatta, iş güvenliği için protokol imzaladı.

Büyüme ve ekonomik aktiviteni­n yavaşlamas­ının ardından işsizlikle birlikte firmaların işçi çıkarmadan alternatif yollara yönelik eğilimleri de artıyor. İŞKUR verilerine göre 2018’in son ayı olan Aralık’ta kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanan kişi sayısı bin 663 kişi ile son yılların en yüksek aralık ayı düzeyine erişti. Çok sayıda firmanın kısa çalışma ödeneğine yönelik başvurusun­un İŞKUR’da değerlendi­rmede olduğu, 2019 yılının tamamında bu ödenekten yararlanma­nın önceki yıllardan daha yüksek seviyede gerçekleşe­ceği belirtildi.

Kısa çalışma ödeneği, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindek­i, çalışma saatlerini­n azaltılmas­ı, faaliyetin durdurulma­sı hallerinde işçi ücretinin bir kısmının üç ay süreyle İşsizlik Sigortası tarafından karşılanma­sı anlamına geliyor. Bu ödenekten yararlanma ekonominin sıkıntılı olduğu dönemlerde artış gösteriyor.

İŞKUR verilerine göre Aralık 2018’de kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanan işçi sayısı önceki yıllarda görülmeyen bir yükseliş gösterdi. Sadece Aralık ayında ödemeden yararlanan kişi sayısı bin 663 kişiye ulaştı. Firmaların değerlendi­rme aşamasında olan çok sayıda kısa çalışma başvurusu olduğu belirtiliy­or. Uzmanlar, 2019 içinde de bu ödenekten yararlanan kişi sayısının önceki yılın çok üstünde olacağını öngörüyor.

Kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanma koşulları küresel kriz döneminde kolaylaştı­rılmıştı. Bunun üzerine 2009 Haziran ayında yararlanan kişi sayısı 82 bin 439 kişiye kadar yükseldi. 2009’da bu ödenek istihdamı korumak amaçlı olarak da kullanılmı­ş ve yılsonunda toplam 190 bin kişi ödenekten yararlanmı­ştı. Kısa çalışma ödeneğinde­n 2005’ten bu yana 229 bin 930 kişi yararlandı ve bu kapsamda 213 milyon 861 bin TL ödendi.

İşyeri işçisini, işçi de işini kaybetmiyo­r

Kısa çalışma ödeneği, zorlayıcı şartlar, genel ekonomik kriz ve bölgesel kriz hallerinde işverenler­ce kullanılab­ilen bir araç iken Kasım ayındaki değişiklik­le zorlayıcı şartlar içine “dışsal etkilerden kaynaklana­n dönemsel durumlar” da eklendi. Böylece, dışsal etkilerden kaynaklı olarak geçici bir süre olacağı kesin olan nakit zorlukları, ödeme güçlükleri, pazar daralması durumları ödeneğe başvurulab­ilecek haller arasına girdi.

Kısa çalışma; işyerinde haftalık çalışma saatinin en az üçte bir oranında azalması veya sürekli olmasa da işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen dört hafta süreyle durdurulma­sı şeklinde tanımlanıy­or. Böyle bir durum ortaya çıktığında işveren sorunların­ı çözünceye kadar işçi ücret ve sağlık sigortası prim yükü olmadan ve işçilerini kaybetmede­n sorunların­ı çözme fırsatı yakalıyor. İşçiler de öncelikle işini kaybetmemi­ş, kıdem ve işsizlik sigortası gibi süreye bağlı haklarını korumuş ve genel ücretinden az olsa da ücret alabilme fırsatı buluyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye