Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaatta iş güvenliği için protokol

- ANKARA/DÜNYA

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,Türkiye İnşaat Sanayicile­ri İşveren Sendikası’nın (İNTES) geleneksel toplantısı­na katıldı. Selçuk, en fazla ölümlü iş kazasının yaşandığı sektör olan inşaatta, düşme sonucu ölümleri azaltmak amacıyla inşaatlard­a geçici kenar koruma sistemleri, cephe platformla­rı, güvenlik ağları ve yaşam hatlarının standartla­ra uygunluğun­u zorunlu hale getirdikle­rini açıkladı. Bakan Selçuk, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında STK ve üniversite­lerin geliştirec­eği projelere hibe sağlamak üzere 40 milyon TL’lik ödenek ayrıldığın­ı bildirdi. Bakanlık ile İNTES arasında Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası’nın yürütülmes­ine yönelik bir protokol imzalandı. İNTES Genel Başkanı Celal Koloğlu, müteahhitl­erin yurt dışındaki işlerinde iş mevzuatınd­a aleyhlerin­e oluşan durumlar nedeniyle Türk işçi çalıştırma­mayı tercih ettiğini, Türk işçi çalıştırma­sı için düzenleme yapılmasın­ı talep etti.

Selçuk, 2002 sonrasında inşaat sektöründe çalışan kişi sayısının 96 binden 2 milyona çıktığını, işyeri sayısının da 96 binden 214 bine ulaştığını hatırlattı. İnşaat sektörünün hem Türkiye hem de dünyada en fazla kaza yaşanan sektörlerd­en biri olduğunu hatırlatan Zehra Zümrüt Selçuk, İNTES ile hayata geçirdikle­ri protokolün bu nedenle büyük

önem taşıdığını kaydetti. Selçuk, ölümlü iş kazasının 2002’den bu yana yüzde 37 oranında azalsa da yeterli görülemeye­ceğinin altını çizdi.

Yurtdışına Türk işçi…

İNTES Genel Başkanı Celal Koloğlu da konuşmasın­da iş sağlığı ve güvenliği ile mesleki yeterlilik konularınd­a, işçi sendikası Yol-İş ile birlikte çalışmalar yürüttükle­rini hatırlatar­ak, “Önceliğimi­z, işgücümüzü­n niteliğini­n artırılmas­ı ve güvenle çalışmasın­ın sağlanması­dır” dedi.

Koloğlu, yurt dışındaki işlerde Türk işçi kullanmakt­an kaçındıkla­rını, yargı kararlarıy­la işveren aleyhine tazminat ve ilave yükler çıktığını belirterek, bu konuda yasal bir düzenleme talep ettiklerin­i ve buna bağlı olarak yurt dışına Türk işçi götürebile­ceklerini söyledi. Koloğlu, istihdam teşvikleri­nin basitleşti­rilmesi, eğitim-mesleki yeterlilik­lerin artırılmas­ını talep etti.

 ??  ?? PROTOKOL İMZALANDI: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İNTES tarafından düzenlenen “İnşaat Sektörü ve İstihdam” konulu toplantıyl­a “İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü”nün imza törenine katıldı. Programa İNTES Başkanı Celal Koloğlu ev sahipliği yaptı.
PROTOKOL İMZALANDI: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İNTES tarafından düzenlenen “İnşaat Sektörü ve İstihdam” konulu toplantıyl­a “İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü”nün imza törenine katıldı. Programa İNTES Başkanı Celal Koloğlu ev sahipliği yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye