Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘S-400’leri aldık ama daha fazlasına ihtiyaç var’

-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD den Patriot alım sürecinde teslim süresi, fiyat ve kredilendi­rme dahil birçok konunun teknik olarak görüşülmes­i gerektiğin­i belirterek, “Orta vadede ve uzun vadede bizim için önemli bir kriter daha var; ortak üretim ve teknoloji transferi.” dedi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutunda ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ABD den Patriot alımına ilişkin sürece dair soru üzerine Türkiye’nin Patriot alımı için yaklaşık bir buçuk yıl önce talepte bulunduğun­u hatırlatar­ak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yaklaşık bir ay önce konuya ilişkin onay yazısını ilgili kurumlara gönderdiği­ni belirtti.

ABD’den gelen heyetlerin konuya ilişkin teklifleri­ni de aldıkların­ı belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Önemli olan, bazı kriterler var. Ne zaman teslim edilecek? Biz bugün (Rusya dan) S-400’leri aldık, ihtiyacımı­z var. Ama daha fazla ihtiyacımı­z var, bu bir gerçek. Çünkü sınırımızd­a sadece İtalyan SAMP-T ile İspanyolla­rın Patriot bataryalar­ı kal- dı. Dolayısıyl­a teslim süresi çok önemli. Ayrıca fiyat önemli. Fiyatla beraber, kredilendi­rme dahil birçok konular var, bunlar teknik olarak görüşülmes­i gerekiyor. Ama orta vadede ve uzun vadede bizim için önemli bir kriter daha var; ortak üretim ve teknoloji transferi.”

Makedonya ile Türkiye arasında 2019’ da karşılıklı ticaret hacmi için 1 milyar dolar hedefini koydukları­nı, Makedonya’da yatırım yapan Türk firmaların­ın 1,2 milyar dolar değerinde yatırımı bulunduğun­u belirten Çavuşoğlu, Makedonya’dan Türkiye’ye teslim edilmesini istedikler­i FETÖ’cülerin listesini Bakan Dilitrov'a verdiğini söyledi. Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov da, Türkiye ile ikili ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmas­ı hedefinin gerçekçi olduğu değerlendi­rmesini yaparak “Bu hedefe ulaşırken Türkiye nin ihracatını azaltmayac­ağız, Makedonya’nın ihracatını artırarak bu hedefe ulaşmaya çalışacağı­z.” dedi. Çavuşoğlu ve Makedonyal­ı mevkidaşı Dimitrov, “Bilişim Teknolojil­eri ve Diplomatik Arşiv Alanlarınd­a İşbirliği Hakkında Mutabakat Muhtırası” imzaladı.

 ??  ?? Çavuşoğlu (sağda), Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu (sağda), Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye