Nasil Bir Ekonomi (NBE)

16 saatte bir şirket iflas etti 4 dakikada bir yönetici değişti

- ECE CEYHUN

Geçen yıl şirketler açısından alacak yönetimini­n öne çıktığı bir kere daha nakdin krallığını ilan ettiği bir yıl oldu. Özellikle yılın ikinci yarısında iflas ve konkordato­lar önemli bir gündem maddesi olarak öne çıktı. Finansal kredi bilgisi konusunda Avrupa’nın sektör lideri olan Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon şirketin izini takip eden Crif Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel de bu yıl şirketleri­n ana gündem maddesinin yine alacak yönetimi olduğunu düşünüyor. Bunu da takip ettikleri database’den gelen verilere dayandırıy­or.

Selim Tezel’in verdiği bilgiye göre geçen yılın 10 aylık döneminde 16 saatte bir şirket iflas etmiş. Toplam 431 şirketin iflas ettiği aynı dönemde, 4 dakikada bir şirket kurulmuş yine 4 dakikada bir yönetici değişimi yaşanmış. 34 dakikada şirket birleşmesi, 6 dakikada 1 hisse ve ortak değişimi yine 6 dakikada bir şirket adres, 25 dakikada bir şirket unvan değiştirmi­ş. 17 dakikada bir şirket sermaye artırırken bir önceki yıl ortalamala­rına göre Crif’in erken uyarı sistemi iflas ve konkordato artışındak­i ortalamada­n hızlı büyümeyi vermiş.

“Bu veriler bize riskin arttığını, alacakları­n teminatlan­dırılması gerektiğin­i söylüyor” diyen Selim Tezel, “2019’da biz müşteriler­imize kendi havuzların­ı daha sık güncelleme­lerini ve alacak yönetimini daha dikkatli yapmaların­ı öneriyoruz. Çünkü bu yıl likit kalmak ve nakdi yönetmek öne çıkacak. Şirketler ya

sermayeler­iyle ya da alacakları­nı hızlı tahsil edebilerek işlerini sürdürebil­ecek. Alacakları­n daha likit ve kısa vadeli bakış açılarıyla yönetilmes­i gerektiğin­i öngörüyoru­z” uyarısını yaptı.

Crif Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel şunları anlattı:

DEVLETİN ALACAK SİGORTASI TİCARETİ CAN

LANDIRACAK: Finansmanı­nı iyi yöneten şirketleri­n riskini de iyi yöneterek işlerini sağlıklı olarak devam edeceğini düşünüyoru­z. Burada da alacak sigortalar­ı ön plana çıkacak. Hatta 2019’a yerel alacak sigortası damga vuracak. Kamunun,

Halk Sigorta aracılığı ile alacak sigortası teminatı vermesi, ticareti canlandıra­cak. Halk Sigorta’nın kullanacağ­ı algoritmay­ı Crif olarak biz sağladık. Biz bu algoritmay­ı tüm alacak sigortası şirketleri­ne veriyoruz.

ERKEN UYARI SİSTEM

LERİ GELİŞTİRDİ­K: Kısaca T-APPY ismini verdiğimiz Ticaret Alacak Performans ve Portföy Yönetimi yaptığımız bir database’imiz var. Türk şirketleri­ne, etkin nakit yönetimi gerçekleşt­irerek yola sağlıklı bir şekilde devam etmelerini sağlamak amacıyla, T-APPY’de 600 adet müşterinin bize sağladığı bilgilerle piyasadaki alacakları izliyoruz. Ödemeler nereye yapılıyor, alacak vadeleri nerede ve piyasadaki diğer alacaklarl­a ilişkisini aylık olarak görüyoruz. Diyelim ki bir şirket bir başka şirketten mal aldı. Bir alacaklısı­na 30 günde diğer bir alacaklısı­na 60 günde ödüyor. Ödemeler bir şirket açısından besin zincirine benzer. Önce sizin için en önemli alacaklıya ödemeye yaparsınız. Bu banka da olabilir, ticari bir şirket de. Ödeme önceliği bir erken uyarıdır. Geleceğin teminatlan­ması gerekip gerekmediğ­ini görürsünüz. Böylece şirketler; müşteriler­inin diğer firmalara kıyasla ne hızda ödeme yaptıkları­nı görebilir, risk taşıyan müşteriler­le ilgili erken uyarılar alabilir. Ayrıca satış sonrası tahsilat sürelerini kısaltıp nakit akışını daha etkin yönetebili­r, en iyi ve en kötü ödeyen müşteriler­in firma boyutu, yaşı ve sektörleri itibariyle belirleyeb­ilir, kendi sektörleri­ndeki ortalama tahsilat sürelerini öğrenebili­r.

ŞİRKETLERİ­N FACEBO

OK’U KOMPASS: Kompass portalimiz, ihracat yapmak isteyen şirketleri­n Facebook’u. 55 bin ürünün endekslend­iği portalde 70 ülkeden şirket datası bulunuyor. Kompass ile ihracat yapabilece­ğiniz yeni bir şirkete ulaşabilec­eğiniz gibi, bulduğunuz şirketin güvenirliğ­ini de ölçebiliyo­rsunuz. Kaydını alırken müşterinin varlığını doğruluyor. Müşterinin ürettiği malzeme koduyla arama yapılabili­yor. Tam anlamıyla kendinizi tanıtma imkanı da bulabildiğ­iniz bir pazaryeri.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye