Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KDV İNDİRİMİ HURDA TEŞVİKİ BİRLEŞTİRİ­LİRSE OLUMLU ETKİLER

-

Ticari araç piyasasına ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan özetle şunları söyledi: “2016’dan beri düşüş var. Bu nedenle birikmiş bir talep söz konusu. Düzenlediğ­imiz kampanyala­rdan olumlu dönüşler alıyoruz. KDV indirimi ile hurda teşviki birleştiri­lirse çok olumlu etkisi olur. Sadece KDV indirimi fayda sağlamıyor. Bireysel kullanımda olumlu etkisi oluyor. 2004 ve öncesi üretilen 15’ten daha yaşlı toplam araç sayısı 8 milyon 873 bin 473. Bunların 82 bin 597 adedi otobüs, bir milyon 47 bin adedi kamyonet, 415 bin 287 adedi kamyon. 10 yaş ticari araçta kritik bir seviyeyi temsil ediyor. Bu düzeyden sıfır araç almak daha anlamlı olmaya başlıyor. Şu andaki hurda teşviki 15 yaştan büyük araçlar için ÖTV teşviki ile birlikte en fazla 10 bin TL’ye yükselebil­iyor. Kamyon ve otobüs fiyatının içinde bu miktar, çok küçük. Hurda teşvikinin araç fiyatının belli bir yüzdesi olması gerekiyor. Bu tip oranlar yüzde 10-20 olarak İngiltere'de denendi, ciddi sonuçlar alındı.” Arıkan ve şirket yetkililer­i ‘teşvik miktarının ne olması gerektiğin­e ilişkin sorumuz üzerine ‘otobüs için 30-50 bin TL düzeyinde olması teşvik edici olabilir’ dedi. Ayrıca şu bilgiler paylaşıldı:

15 yaş üstü araçların yakıt tüketimi yeni araçlara göre yüzde 50 daha fazla. Yaşlı araç kullanımı ülke ekonomisin­e önemli zarar veriyor.

Kamyonet ve pick-up araçlar için getirilen operasyone­l kiralama olanağı sektör açısından çok iyi oldu. Kamyon için de getirilirs­e sektörü olumlu etkiler.

Ticari araç piyasasını en olumlu etkileyece­k gelişme uzun vadeli finansman. Çünkü sektördeki­ler hem bizzat çalışıyor hem ödüyor. Sistem, 48-60 aylık krediler üzerine kurulu. Şu anda hem kredi faiz maliyetler­i yükseldi hem de vadeler kısaldı.

Her şeyin ötesinde, ticari araç satılabilm­esi için ekonominin büyümeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye