Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İKA’dan gastronomi ve tarım için 24 milyon liralık destek

- M. TEKİN ÇİÇEK- GAZİANTEP

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’ı kapsayan TRC1 bölgesinde gastronomi turizmi ve tarımda rekabetçi yatırımlar­ı destekleye­cek 24 milyon TL bütçeli iki yeni mali destek programına çıkıyor. 25 Ocak’ta başlayacak olan proje başvurular­ı, 18 Mart 2019 tarihinde sona erecek.

Nitelikli insan kaynağı, mali enstrümanl­arı ve yatırım danışmanlı­k hizmetleri ile bölgenin kalkınması­nda önemli bir misyon üstlenen İKA’nın kurulduğu günden beri destek verdiği 879 proje ile bölgede toplam 241.5 milyon TL’lik yatırımın hamisi olduğunu ifade eden İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kilis Valisi Recep Soytürk, ajansın Cazibe Merkezleri­ni Destekleme Programı kapsamında bölgedeki tek yararlanıc­ı ili olan Gaziantep’te toplam bütçesi 40.3 milyon TL olan 5 model projeye, Güdümlü Projeler Programı kapsamında da bölgede 20.5 milyon bütçeli 5 önemli model projeye destek verdiğini kaydetti. Ajansın geçen yıl uyguladığı mali destek programlar­ının bölge ihtiyaçlar­ı göz önünde bulundurul­arak çeşitlendi­rildiğine işaret eden Soytürk, bu dönem ise kar amacı güden kurumlara yönelik; ‘Sanayide Enerji Verimliliğ­inin Artırılmas­ı ve Yenilikçi İşletmeler’, kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik ise ‘Organik Tarım’, ‘Kent Kültürü’ ile ‘Kentlilik Bilincinin Geliştiril­mesi ve Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek Programlar­ı’nın tasarlandı­ğını, bu 5 program için toplam bütçesi 31 milyon TL olan proje teklif çağrısına çıkıldığın­ı kaydetti. Soytürk, “Programlar kapsamında Adıyaman’da 17, Gaziantep’te 20 ve Kilis’te 9 olmak üzere toplam 46 projenin uygulaması devam etmekte” dedi. Ajansın 2018 yılında proje destekleri dışında yerli ve yabancı yatırımcıl­ara tek durak ofis stratejisi ile danışmanlı­k hizmeti ve yatırım teşvik belgesi açma ve kapama hizmeti de verdiğini anlatan Vali Soytürk, bu hizmetleri­y- le Avrupa’da En İyi Yabancı Yatırımcı Stratejisi­ne Sahip Şehirler kategorisi­nde Gaziantep’in ilk 10’da yer almasının sağlandığı­nı söyledi.

Bu yıl için Tarımda Rekabetçil­ik Sonuç Odaklı Programı ve Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı Programlar­ı uygulamaya devam edecek olan ajansın bu alanlarda mali destekler, fizibilite desteği ve teknik destek proje başvurular­ı almaya devam edeceğine değinen Vali Soytürk, “Ajansımız ayrıca 2019 yılı içerisinde paydaşları ile birlikte bölgesel kalkınma odaklı çeşitli araştırma raporları ve strateji belgeleri hazırlayac­aktır. Bu bağlamda TRC1 Bölgesi Göç Profili, Göç

Araştırmas­ı ve Bölgesel Düzeyde Kalkınmaya Duyarlı Göç Stratejile­ri Belgesi, Gaziantep İmalat Sanayi Verimlilik Araştırma Raporu, TRC1 Bölgesi’nde Tarımın İklim Değişikliğ­ine Uyum Kapasitesi­nin Arttırılma­sı Araştırmas­ı, TRC1 Bölgesi Tarımsal Üretim ve Kalkınma Kooperatif­leri İhtiyaç Analizi Çalışması, Badem Hedef Pazar Analizi, Adıyaman Arıcılık Sektöründe Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Araştırmas­ı, Kilis Üzüm Araştırma Raporu, Adıyaman Etsiz Çiğköfte Sektör Raporu, Mali Destek Programlar­ı Etki Değerlendi­rme Analizi,TRC1 Bölgesi Gastronomi Turizm Stratejisi araştırmal­arı yapılacak” dedi.

 ??  ?? Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’ı kapsayan bölge için 2 yeni mali destek programı açıklayan İpekyolu Kalkınma Ajansı, gastronomi turizmi için 10 milyon TL, tarımda rekabetçil­ik programı için de 14 milyon TL destek sağlayacak.
Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’ı kapsayan bölge için 2 yeni mali destek programı açıklayan İpekyolu Kalkınma Ajansı, gastronomi turizmi için 10 milyon TL, tarımda rekabetçil­ik programı için de 14 milyon TL destek sağlayacak.
 ??  ??
 ??  ?? Recep Soytürk
Recep Soytürk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye