Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Koreli ‘Chaebol’ler rekabeti Türkiye’ye taşıdı

-

Rusya’da ‘Oligark’, Hindistan’da ‘Boligark’, Japonya’da ‘Keiretsu’, Güney Kore’de ‘Chaebol’... Zenginliği, güç ile birleştire­n bu farklı ifadelerin ortak özelliği; gelirleri onlarca milyar dolarlık şirketleri­n sahibi olmaları...

Özellikle son birkaç yılda Türkiye, Güney Koreli ‘Chaebol’lerin akınına uğramaya başladı. 2013’te imzalanan serbest ticaret anlaşması ile dünyaca ünlü Koreli şirketler ya Türkiye’ye ilk kez geldi, ya da buradaki işlerini büyütme kararı aldı. Güney Koreli milyar dolarlık devler, Türkiye’deki operasyonl­arında ise genelde Türk iş dünyası ile birlikte hareket etmeyi denedi.

Sabancı, Doğuş, MNG ile ortak oldular

50 milyar dolarlık cirosuyla Kore’nin 6’ncı sanayi devi GS Holding, Türk şirketi MNG ile 98 milyar dolarlık Kore’nin 4’ün- cü büyük grubu SK Group, Doğuş ile Seul merkezli CJ Group ise Sabancı Ailesi ile Türkiye’ye adım attı. Kore’nin 5’inci büyük grubu olan CJ, ardından Mars Sinemaları’na 800 milyon dolardan fazla para ödeyen konsorsiyu­mda yer aldı.

Hyosung ile devam eden işte bu "Chaebol" rüzgarına şimdi de Lotte Group ile devam ediyor. 60 binden fazla çalışanı, 60 milyar dolara yakın da cirosu bulunan Güney Kore’nin altıncı büyük grubu olan Lotte, Türkiye’nin en önemli kuvars bazlı tasarımlan­mış taş üreticisi Belenco’nun yüzde 72.5’i, 112 milyon dolar karşılığın­da aldı. Koreli devin aldığı Manisa’da fabrikası olan Belenco, 2017’de yüzde 21.3 artırdığı ve 24 milyon doların üzerine taşıdığı ihracatıyl­a 2017 yılının en çok ihracat yapan 1000 Türk şirketi arasında 787’nci sırada yer almıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye