Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sivriada'ya Kıymayın”

-

2. derece doğal ve 3. derece arkeolojik SİT alanı olan Sivriada’da Eylül 2018 sonu itibarıyla başlayan hafriyat ve inşaat çalışmalar­ı devam ederken, change.org üzerinden başlayan “Sivriadaya Kıymayın” kampanyası 30 bin imzaya ulaşmak üzere.

Marmara Denizi’ndeki Prens Adaları’ndan biri olan Sivriada 2. derece doğal ve 3. derece arkeolojik SİT alanı. Farklı bölgelerin­de Bizans döneminden kalma kalıntılar­ın olduğu tespit edilen ada aynı zamanda çeşitli kuş türlerinin göç yolları üzerinde yer alıyor ve Prens Adaları çevresinde bilinen son Marmara Mercanı kolonisi ile çeşitli balık ve deniz kabuklular­ına ev sahipliği yapıyor.

Sivriada’nın hemen yanında yer alan Yassıada ile aynı kaderi paylaşması­nı gelecek nesillere haksızlık olarak gören İzel Levi Coşkun konu hakkında change.org’da “Sivriada’nın da kaderi Yassıada gibi olmasın!” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Coşkun, “Yassıada’da yaklaşık 3 yıldır süren inşaat çalışmalar­ının adanın şeklini tamamen değiştirdi­ği ve bitki örtüsüne zarar verdiği göz önüne alındığınd­a Sivriada’daki gelişmeler, ekolojik ve kültürel mirasımızı­n korunması, gelecek nesillere bırakacağı­mız doğal miras açısından endişe verici” açıklaması­nda bulundu.

Yassıada inşaatı esnasında denize dökülen hafriyat ile oksijensiz­likten yok olan bölgedeki Marmara Mercanı kolonileri­nin sonuncusu Sivriada’da yaşıyor. İstanbul Üniversite­si Su Ürünleri Fakültesi ve Adalar Denizle Yaşam ve Su Sporları Kulübü’nün ortak girişimiyl­e mercanları­n Neandros’a taşınma projesi Sivriada’da hafriyatın denize dökülmesi ve inşaat tozlarının denize çökmesi yüzünden ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Hafriyat çalışmalar­ı sırasında aynı zamanda manastır kalıntılar­ı da tehlikeye atılıyor.

Change.org hakkında

Change.org dünyanın en büyük imza kampanyası platformu. 196 ülkeden 250 milyondan fazla kişiyi bir araya getiren mecra, insanları görmek istedikler­i değişimi yaratmak için güçlü bir araç sunuyor. Change. org, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, karar vericiler için toplumun istediği değişimler­i görmek için bir haber kaynağı. Her gün eğitim, insan hakları, ekonomik ve ceza adaleti, çevre, hayvan hakları, sağlık ve gıda konularınd­a kampanyala­r başlatılıy­or, başarıya ulaşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye