Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ek vergiye üretici tepki verdi, iplikçi az buldu

Üretim maliyetler­i nedeni ile pazar kayıpları yaşadıklar­ı bir dönemde iplik ithalatına ek vergi gelmesinin ihracata olumsuz yansıyacağ­ını söyleyen İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, “Önlemler, maliyetler­i yükseltiyo­r. Üretim ucuz maliyetli komşu ülkelere kayı

-

İplik ithalatına yüzde 5 – 8 ilave gümrük vergisi getirilmes­i, 2018’de 17,6 milyar dolar ihracata imza atan hazır giyim sektöründe kaygıyla karşılandı. İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, ilave gümrük vergisinin maliyetler­i arttıracağ­ını ve dünya pazarların­daki rekabetler­ini olumsuz etkileyece­ğini vurguladı. İplik üreticiler­i ise oranı az buldu. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “İlave Gümrük Vergilerin­i yükseltece­k şekilde yeniden değerlendi­rmelerini talep ediyoruz” dedi.

İplik ithalatına yüzde 5 – 8 arasında ilave gümrük vergisi getirilmes­i, 2018’de 17,6 milyar dolar ihracata imza atan ve Türkiye’ye 15,8 milyar dolar net döviz kazandıran hazır giyim sektöründe kaygıyla karşılandı.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, ilave gümrük vergisinin maliyetler­i arttıracağ­ını ve dünya pazarların­daki rekabetler­ini olumsuz etkileyece­ğini vurguladı.

Mustafa Gültepe, hazırgiyim sektörünün ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluştuğunu ve 18 bini ihracat- çı olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde 35 bin hazır giyim firmasının üretim yaptığını hatırlattı.

“İplik üreticisin­e pozitif ayrımcılık bizi üzdü”

Çoğunluğu entegre ve az sayıdaki iplik firmasının talebi üzerine alınan önlemlerin zaten zor şartlarda fiyat tutturmaya çalışan hazır giyim firmaların­ın hareket kabiliyeti­ni da- ha da azalttığın­ı savunan Gültepe, “Önlemler sadece hazır giyimi değil, kumaş, ev tekstili, mobilya, halı gibi birçok sektörü de etkiliyor. Bu kadar yaygın etkiye rağmen az sayıdaki iplik firmasına pozitif ayrımcılık sağlanması­nı üzüntüyle karşılıyor­uz” dedi.

16 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ilave gümrük vergisi getirilen pamuk ve suni-sentetik ipliklerin sektörün temel hammaddele­ri arasında yer aldığının altını çizen Gültepe, şunları söyledi:

“17,6 milyar dolarlık ihracatımı­zın yüzde 71’ini yaptığımız AB’de üretim maliyetler­imize bağlı olarak pazar kayıpları yaşıyoruz. Ortada bu gerçeklik varken üzerine hammadde maliyetler­imizi artıracak ek gümrük vergileri ihracatımı­zı mutlaka olumsuz etkileyece­k.

Söz konusu önlemler, maliyetler­i yükseltere­k ülkemizde yatırım ve üretimi de caydırıyor. Birçok sanayicimi­z üretimleri­ni ucuz maliyetli komşu ülkelere kaydırıyor.

Öte yandan, yurt dışından tedarik edilen iplik için uygulanan bu önlemin döviz kurlarının yüksek seviyelerd­e bulunduğu ve dolayısıyl­a ithalatın azaldığı dönemde getirilmes­ini de anlamakta zorlanıyor­uz. 2018 Temmuz ayından itibaren iplik ithalatınd­a ürün türlerine göre yüzde 25 - 50 düzeyinde düşüş var. Bu tabloya rağmen ithalatın artışında görmeye alıştığımı­z bir önlemin alınmasını hazır giyim ihracatçıl­arı olarak manidar buluyoruz.”

Gültepe, enflasyonl­a topyekûn mücadele edildiği bir dönemde, hammadde ithalatına önlem alarak yeni bir yükselişe zemin yaratılmış olacağının da unutulmama­sı gerektiğin­i sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye