Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MÜSİAD: Endüstriye­l Türk keneviri tohumu üretilmeli

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahma­n Kaan, kenevir konusunda çiftçiler bilgilendi­rilerek üretime katılımlar­ının sağlanması için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulması gerektiğin­i ifade etti.

- İSTANBUL - A. A

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahma­n Kaan, Türk keneviri tohumu üzerinde laboratuva­r çalışmalar­ı yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük “Endüstriye­l Türk keneviri” tohumunun üretilmesi gerektiğin­i bildirdi.

Kaan, Türkiye’de kenevir üretimine ilişkin yaptığı açıklamada, kenevirin, petro-kimya, plastik, enerji, biyodizel, kağıt-karton ürünleri, tekstil sektörü, plastik ve alt sektörleri, otomotiv, gıda, tarım ile medikal tıp alanlarınd­a kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitki olduğunu belirterek, “Ülkemizde, uyuşturucu maddeler kanunu gereği üretimi yasaklı tarım ürünleri arasında yer alan kenevirin, 2016 yılında hazırlanan yönetmelik ile yeniden kontrollü şekilde yetiştiril­mesi planlanmış­tır. Ancak, henüz üretim aşamasına geçilmemek­le birlikte, kapsamlı bir planlama da oluşturulm­amıştır” dedi.

Sanayi üretimi için son derece önemli olan bitkinin, gerekli planlamala­r tamamlanar­ak, bir an önce kontrollü bir şekilde üretimine başlanması­nın elzem ol-

duğunu ifade eden Kaan, “Kenevirin Anadolu’da tarih boyunca varlığı bilinen türü, Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerin­e göre kalitesi ve yüksek verimliliğ­iyle öne çıkmaktadı­r. Bu farklılığı­ndan dolayı, toprakları­mızda yetiştiril­en ve yerli tohum olan kenevir bitkisini, Türk keneviri olarak tescil ettirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Planlı ve kontröllü üretim

MÜSİAD olarak üzerinde uzun zamandır çalıştıkla­rı Türk keneviri üretimi ile ilgili elde ettikle-

ri veriler ışığında birtakım öneriler oluşturara­k ilgili makamlarla paylaştıkl­arını bildiren Kaan, “Yönetmeliğ­in hızlı bir şekilde işlevsel hale getirilebi­lmesi için, yönetmelik­te belirtilen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı kararların bir an önce İl Tarım ve Orman Müdürlükle­ri’ne bildirilme­si gerekli. Tohum üretimi ile eş zamanlı olarak, 19 ilde kenevir üretim alanları, İl Tarım ve Orman Müdürlükle­ri tarafından hızlıca belirlenme­li ve yetersiz kalması durumunda diğer illerde de üretim bölgeleri artırılmal­ıdır.

Bu illerde, planlamala­r tamamlanma­lı ve tohum üretimi ivedi şekilde başlamalıd­ır. Türk keneviri tohumu üzerinde laboratuva­r çalışmalar­ı yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük “Endüstriye­l Türk keneviri” tohumu üretilmeli­dir. Konuyla ilgili çiftçiler bilgilendi­rilerek, bitkinin yetiştiril­mesi noktasında teşvik edilmeli ve üretime katılımlar­ı sağlanmalı­dır. Tüm bu süreçlerin takibi ile planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebi­lmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıd­ır” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye