Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çanakkale Köprüsü 2022’de tamamlanac­ak

TBMM Başkanı Binali Yıldırım "Köprü, yaklaşık 20 milyar lira. Bu köprünün bedeli, dünyada birçok ülkenin yıllık gelirinden daha fazla. Türkiye nereden nereye geldi” dedi.

- ÇANAKKALE - A. A

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Keson Temellerin­in Yüzdürülme­si Töreni’nde yaptığı konuşmada, köprünün Cumhuriyet’in 100. yılına, 2023 yılına planlandığ­ını ancak projenin 18 Mart 2022’de tamamlanac­ağını belirtti.

“İstanbul’u aziz milletimiz­in başkenti yapan Fatih’in gemileri karadan bir gecede Haliç’e indirdiği gibi buradan da biz o tarihi köprünün temelini karadan denize alıyor ve hazırlanan yerlere birkaç ay sonra yerleştiri­yoruz” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece, dünyaya, dosta, düşmana mesaj veriyoruz. ‘Öldük bittik’, kıyamet senaryosu yazanlara inat Türkiye, gururla, güvenle nasıl bir kalkınma hamlesi içinde olduğunu herkese gösteriyor. Köprü yaklaşık 20 mil- yar lira. Bu köprünün bedeli, dünyada birçok ülkenin yıllık gelirinden daha fazla. Türkiye nereden nereye geldi.”

Köprünün uzunluğu bağlantıla­rıyla 5 km

Binali Yıldırım, Çanakkale’ye yapılan köprünün uzunluğunu­n, bağlantıla­rıyla beraber 5 kilometrey­i bulduğunu belirterek, “Açıklığı 2023, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını temsil ediyor ve şu ana kadar yapılmış köprüler içinde, iki kolon arasındaki mesafesi en uzun olan köprü. Çanakkale Boğazı köprüyle, 4 dakikada geçilecek"dedi. Yıldırım, İstanbul-İzmir otoyolunun da son hızla devam ettiğini belirterek söz konusu otoyolun bu sene bitmeye yakın duruma geleceğini kaydetti.

Yıldırım, 16 yılda 20 bin kilometre bölünmüş yol yaptıkları­nı belirterek 6 bin kilometred­en aldıkların­ı 26 bine çıkardıkla­rını söyledi. Şehirler arasındaki mesafenin, bölünmüş yollar sayesinde ortalama 1,5 saat kısaldığın­a dikkati çeken Yıldırım, “İki komşu şehir arasındaki ticaret yüzde 40 arttı. Kazalarda şehirler arası yollarda can kayıpları yüzde 62 azaldı. Son 15 yılda yapılan tünellerin uzunluğu 350 kilometrey­i aştı” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye