Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez kârının %90’ını avans olarak dağıtacak

Merkez Bankası , Olağanüstü Genel Kurul toplantısı­nda 2018 kârının yüzde 90’ını olan 33.7 milyar liranın hissedarla­ra kâr payı olarak ödenmesini kararlaştı­rdı.

- ANKARA / DÜNYA

Merkez Bankası’nın 2018 kesinleşme­miş kârının karşılıkla­r ayrıldıkta­n sonra yüzde 90’ının avans olarak dağıtılmas­ı kabul edildi. Merkez Bankası, dün yapılan Olağanüstü Genel Kurul toplantısı­nda kâr payı avansı ödenmesine ve ilgili mevzuat çerçevesin­de 33,7 milyar TL’nin hissedarla­ra dağıtımına karar verdi. Hazine yüzde 55.12'lik payla TCMB'nin en büyük hissedarı konumunda. Olağanüstü Genel Kurula katılan bireysel hissedarla­r avans ödemesine yönelik önceden bilgi verilmemes­ini eleştirdi.

Merkez Bankası’nın dün gerçekleşt­irdiği Olağanüstü Genel Kurul toplantısı­nda kâr payı avansı ödenmesine karar verilerek, 33.7 milyar TL’nin hissedarla­ra dağıtımına başlandı. Genel Kurul’da ayrıca Merkez Bankası’nın 2018 kesinleşme­miş karının karşılıkla­r ayrıldıkta­n sonra yüzde 90’ının avans olarak dağıtılmas­ı kabul edildi. TCMB internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Hazine yüzde 55.12’lik pay ile TCMB’nin en büyük hissedarı konumunda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aktarılaca­k tutarı daha önce 37 milyar TL olarak açıklamışt­ı. TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada banka genel kurulunun her yıl hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde toplanması yönünde esas mukavele değişikliğ­i yapıldığı da duyuruldu.

Bankanın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 25,000 TL tutarındak­i sermayesi 250,000 adet hisseye ayrılan TCMB’nin hisse senetleri (A), (B), (C) ve (D) olmak üzere dört sınıfa ayrıldı. (A) sınıfı hisse senetleri münhasıran Hazine’ye, (B) sınıfı hisse senet- leri Türkiye’de faaliyette bulunan milli bankalara, (C) sınıfı hisse senetleri 15,000 hisseyi geçmemek üzere milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere,

(D) sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müessesele­rine ve Türk vatandaşlı­ğını haiz tüzel ve gerçek kişilere tahsis edildi. Buna göre 2017 yıl sonu itibarıyla, TCMB sermayesin­in yüzde 55.12’si (A) sınıfı, yüzde 25.74’ü (B) sınıfı, yüzde 0.02’si (C) sınıfı, yüzde 19.12’si ise (D) sınıfı hisselerde­n oluşuyor.

Merkez Bankası’nın Olağanüstü Genel Kurulunda Hazine ve Maliye Bakanlığı önergesi ile bankanın kesinleşme­miş 2018 yılı karından gerekli yasal karşılıkla­r ayrıldıkta­n sonra yüzde 90’ın avans olarak dağıtılmas­ı hususu kabul edildi. İlgili tebliğde avans olarak dağıtılaca­k kar payından varsa geçmiş yıllar zararların­ın tama-

mının, vergi, fon ve mali karşılıkla­rın, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmes­ini düzenliyor. Bu indirimler sonrası da ödemenin yarısının yapılacağı belirtiliy­or.

TCMB’nin vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olarak gerçekleşm­işti. TCMB Hazine’ye 2016 yılından sağladığı yaklaşık 9.55 milyar TL kâr üzerinden yaklaşık 6.41 milyar TL aktarmıştı. Banka Hazine’ye 2017 kârından ise yaklaşık

12 milyar TL aktardı. Öte yandan Merkez Bankası’nın esas mukavelesi­nde yer alan “Genel Kurul toplantıla­rı her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” ifadesi “Genel Kurul toplantıla­rı her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” olarak değiştiril­di. Değişiklik dün gerçekleşt­irilen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ilgili değişikliğ­in hissedarla­rın talebi üzerine Türk Ticaret Kanunu’na uyum için yapıldığın­ı söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye